Děti v Sýrii trpí obrovskou mírou psychického poškození, varuje studie

7. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Analýza humanitární organizace Save the Children varuje, že krize duševního zdraví v Sýrii je na hranici nevratných poměrů a že vážné trauma postihující děti hrozí u nich vyvolat celoživotní zdravotní poškození.

Děti v Sýrii trpí "toxickým stresem", což je vážná forma psychologického traumatu, které způsobuje celoživotní poškození. Mezi syrskými dětmi, často i jen dvanáctiletými, rychle roste počet případů sebepoškozování a pokusů o sebevraždu.

5,8 milionů syrských dětí potřebuje pomoc ve válce, která příští týden dosahuje svého šestiletého výročí.

Příznaky "toxického stresu" nebo posttraumatických poruch, jako je noční pomočování, byly zaznamenány u 70 procent syrských dětí. Častá je u dětí také ztráta schopnosti mluvit, agresivita a zneužívání substancí. 48 procent dospělých svědčilo o tom, že znají děti, které ztratily schopnost řeči anebo které začaly od během války mít potíže s vyjadřováním se.

Děti jsou trvale ve stresu a reagují na každý neznámý zvuk - jako když se pohne s židlí, nebo když prásknou dveře - protože se bojí hluku letadel a raket. Děti jsou stále izolovanější a nechtějí se podílet na aktivitách pomocných organizací. Mnoho malých dětí se neustále pomočuje.

Jeden otec řekl: "Můj syn se budí uprostřed noci. Křičí. Před ním bylo usmrceno jiné dítě, takže se mu zdá, že někdo ho chce taky zabít."

Většina interviewovaných dětí projevovala známky "vážného emocionálního stresu" a 78 procent z nich cítí po určitou dobu extremní smutek. Studie zkoumala 458 dětí v době od prosince 2016 do února 2017 v sedmi ze čtrnácti krajů v Sýrii.

Podle 60 procent dospělých má největší dopad na děti nemožnost chodit do školy. Od začátku války došlo k více než 4000 útokům na školy.

Dvě třetiny dětí přišly o blízkého člena rodiny, jejich dům byl vybombardován anebo samy utrpěly válečná zranění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5569

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017