Trump podepsal nový exekutivní příkaz zakazující vstup do USA pro občany šesti muslimských zemí

6. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Irák byl z exekutivního příkazu odstraněn, a syrským uprchlíkům už nebude natrvalo zakázán vstup do USA. Avšak suspendování uprchlického programu na 120 dní má zůstat v platnosti

Donald Trump podepsal pozměněný exekutivní příkaz ve snaze zakázat vstup do USA občanům šesti převážně muslimských zemí a s cílem suspendovat americký program přijímání uprchlíků.

Nový zákaz vstupu do USA se má týkat občanů šesti z původních sedmi zemí. Irák byl ze seznamu odstraněn. Pro občany z Íránu, ze Somálska, ze Súdánu, z Jemenu, ze Sýrie a z Libye bude zavedeno devadesátidenní suspendování udělování víz. Americký program přijímání uprchlíků má být suspendován na 120 dní, avšak syrským uprchlíkům už nebude zakázán vstup do USA natrvalo.

Příkaz má vejít v platnost až 16. března, na rozdíl od Trumpova prvního exekutivního příkazu, který vešel v platnost okamžitě.

Exekutivní příkaz se nebude týkat držitelů trvalého pobytu v USA. Priorita pro náboženské menšiny byla také zrušena. Příkaz se snaží předstírat, že se nezaměřuje na lidi určité náboženské víry. Týká se prý zemí, kde "Spojené státy nemohou dostatečně prověřovat žadatele o vízum za nynějších procedur".

Avšak dokument z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti dokazuje, že argumentace Bílého domu je falešná. Ministerstvo v dokumentu upozorňuje, že ze zakázaných zemí "skoro nikdy nepřicházejí občané, kteří by páchali v USA terorismus". Dokument navíc dodává, že občanství "je nespolehlivým indikátorem" teroristické hrozby.

Organizace Human Rights Watch upozornila, že Trumpovy změny jsou čistě kosmetické.

"Prezident Trump je, zdá se, stále přesvědčen, že lze určit, kdo je terorista, podle toho, z které země muž, žena či dítě pocházejí. Realizace tohoto exekutivního příkazu jen vyvolá falešný dojem bezpečí a oslabí postavení USA jako útočiště pro lidi, kteří jsou v ohrožení."

Na otázku, zda Bílý dům zpochybnil svou vlastní argumentaci pro zavádění tohoto zákazu cestování, odpovědělo ministerstvo pro vnitřní bezpečnost výmluvným mlčením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

a

0
Vytisknout
5690

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017