Šéf FBI požádal americké ministerstvo spravedlnosti, aby dementovalo Trumpovo obvinění Baracka Obamy

6. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Šokující: Ředitel FBI požaduje, aby americké ministerstvo spravedlnosti oficiálně konstatovalo, že Trump uvádí veřejnost v omyl

James Comey, ředitel americké FBI, podle zpráv požádal americké ministerstvo spravedlnost, aby veřejně odmítlo sobotní tvrzení Donalda Trumpa, že Barack Obama nařídil, aby byly během předvolební kampaně odposlouchávány jeho telefony.

Comey to udělal v sobotu v důsledku svého znepokojení, že je toto obvinění falešné a že by z něho vyplývalo, že FBI porušila zákon.

Ministerstvo spravedlnosti se k věci zatím nevyjádřilo.

Trump v sobotu napsal na Twitteru, bez důkazů, že Obama nařídil FBI, aby odposlouchávala telefony v Trump Tower:

V neděli požádal Bílý dům Kongres, aby začal toto obvinění vyšetřovat, navzdory tomu, že James Clapper, Obamův šéf státních výzvědných služeb, konstatoval, že nic takového se nedělo.

Navzdory tomu tvrdil Sean Spicer, tiskový mluvčí Bílého domu, že Trumpovy instrukce Kongresu jsou založeny na "velmi znepokojujících" zprávách "týkajících se potenciálně politicky motivovaných vyšetřování těsně před volbami r. 2016".

Spicer nereagoval na požadavky, aby specifikoval, jakých "zpráv" se to týká. Avšak minulý týden zveřejnila pravicová rádia a server Breitbart tvrzení, že prý se Obama snažil ochromit Trumpovu předvolební kampaň.

Kongresová šéfka demokratického poslaneckého klubu přirovnala tato tvrzení k chování autoritářského politika:

"Říká se tomu kruhová pomluva. Něco si vymyslíte. Přimějete tisk, aby o tom psal. A pak řeknete, že o tom píší všichni. To je nástroj autoritářského politika."

Je velmi nezvyklé, aby šéf státních výzvědných služeb otevřeně takto kritizoval prezidenta ve funkci. Vzhledem k tomu, že se ministr spravedlnosti Jeff Sessions minulý týden vyloučil z vyšetřování vazeb lidí z Trumpova týmu na Rusko, Comey podle zpráv nemohl najít nikoho, kdo by byl schopen reagovat na jeho žádost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se doáci české i mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6048

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017