Donald Trump obvinil Obamu, že prý před volbami "odposlouchával jeho kancelář"

4. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump zveřejnil v sobotu ráno v 5.35 východního amerického času tyto výroky na Twitteru:

"Strašné. Právě jsem zjistil, že Obama měl "mé dráty odposlouchávány" v Trump Tower těsně před vítězstvím. Nic se nenašlo. To je mccartyhismus!"

"Je legální, aby prezident ve funkci odposlouchával závod na prezidenta před volbami? Soud to předtím odmítl. NOVÝ DĚSIVÝ REKORD!"

"Jsem si jist, že dobrý právník by dokázal udělat velký případ z toho, že Obama odposlouchával můj úřad v říjnu, těsně před volbami!"

Tyto Trumpovy výroky na Twitteru mají zřejmě souvislost s nedávným článkem zveřejněným na amerických Parlamentních listech, na neseriozním, lživém a rasistickém serveru Breitbart News, který tvrdil, že za Obamovy vládt požádala FBI soud pro dohled nad cizími rozvědkami, o povolení sledovat členy Trumpova týmu, podezřívané z kontaktů s ruskými činiteli. Toto povolení soud původně odmítl, avšak v říjnu ho udělil.

Demokratický kongresman Seth Moulton, člen parlamentních výborů pro armádu a pro rozpočet, řekl v televizi MSNBC: "Tohle je přímo z Trumpovy hráčské knihy realitní televize. Snaží se odvést pozornost od skutečného problému, jímž je tady jeho kampaň, vazby jeho vlády na ruské činitele. Zcela zjevně je tady hlubší kontext a americký lid potřebuje vědět, jak vysoko toto spiknutí zasahovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ben Rhodes, náměstek poradce pro národní bezpečnost za Obamy, Trumpova obvinění popřel a reagoval poukazem na to, že prezidenti nemají pravomoc nařídit odposlechy: "Žádný prezident nemá pravomoc nařídit odposlech. Tato omezení byla zavedena na ochranu občanů před lidmi, jako jste vy."

Jiní demokraté poukázali na to, že pokud jsou Trumpova tvrzení pravdivá, znamená to, že nějaký soudce musel rozhodnout, že existuje důvodné podezření, že Trump páchal trestnou činnost: Howard Dean: "Tohle znamená, že nějaký soudce dospěl k závěru, že je pravděpodobné, že Trump páchá trestnou činnost, a proto schválil soudní příkaz k odposlechům." Ted Lieu: "Buď je Trump paranoidní jako Nixon, anebo shledal soudce, že pravděpodobně došlo k trestnému činu, a tak nařídil odposlechy. V každém případě má náš prezident problém." Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6219

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017