Britští podnikatelé naléhají na Mayovou, aby Británii zachovala přístup na evropský trh

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Kapitáni britského průmyslu zveřejnili otevřený dopis premiérce Therese Mayové, v němž varují, že zrušení přístupu na jednotný evropský trh bude znamenat devastaci britské ekonomiky

Varují, že pokud by Británie odešla z EU bez plného přístupu na evropský trh, znamenalo by to tak těžké škody pro ekonomiku, že tuto alternativu je nutno rovnou vyloučit.

"Vláda musí zajistit, aby podmínky odchodu Británie z EU zaručily stabilitu, prosperitu a zvyšující se životní úroveň," píší vedoucí britští podnikatelé v dopise, zveřejněném v pátek.

Britská premiérka Theresa Mayová však na výročním sjezdu své strany tento týden uvedla, že prioritou pro ni není setrvání Británie v evropském trhu, ale omezení migrace. Podmínkou pro setrvání Británie v evropském trhu je však volný pohyb obyvatelstva.

Britští podnikatelé v dopise varují, že 90 procent britského zboží, s nímž Británie obchoduje s Evropou, by bylo "podřízeno novým tarifům", což by znamenalo "dalších 20 procent nákladů pro britský potravinářský průmysl a 10 procent dalších nákladů pro automobilový průmysl".

"Británie nehlasovala za snížení životní úrovně."

Podnikatelé také požadují, aby britská vláda vyjednala přechodné období. Není možné, aby po odchodu Británie EU země "spadla z útesu". Za dva roky však nebudou vyjednány potřebné obchodní smlouvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5476

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016