Paul Mason: Řecko dostalo svou dohodu. Ale jestli ji v pondělí EU neschválí, "je konec"

21. 2. 2015

čas čtení 4 minuty



Tato strategická krize neskončila. Avšak škoda, způsobená důvěře a solidaritě, tím, že jeden stát - Německo, se snaží donutit voličstvo v jiném státě k totální kapitulaci - je reálná. Zeptal jsem se Dijseelbloema na tiskové konferenci: "Co řeknete řeckému lidu, jehož demokracii jste právě zlikvidovali?" Odpověděl, že si nemyslí, že to je objektivní otázka. V tom si nerozumíme.

Návrh dohody neposkytuje Německu všechno, co chtělo, upozorňuje komentátor Channel Four News Paul Mason. Dovoluje Řecku, aby měnilo svůj letošní fiskální cíl. To znamená, že Řecko smí produkovat menší rozpočtový přebytek, dosud nespecifikovaný. Kromě toho, jak uvedl Varoufakis, existuje "tvůrčí nejednoznačnost" ohledně rozpočtových přebytků, které má Řecko produkovat v dalších letech.

Zadruhé, dohoda zachovala Varoufakisovu formulaci, navrženou ve čtvrtek, že Řecko neudělá nic, "co by mělo záporný dopad na fiskální cíle, hospodářské oživení či fiskální stability" - ovšem k té formulaci byla doplněna slova "tak, jak to zhodnotí instituce". To vyjasňuje, kdo bude rozhodovat, zda revidovaný řecký program tyto věci ohrožuje.

Do pondělka musí Řecko předložit seznam opatření, aby dostalo peníze k rekapitalizaci svých bank a k další správě svých půjček. Varoufakis toto prezentoval na tiskové konferenci jako něco, co bude údajně hodnoceno společně - takže, dá se říct, že mocenské přetahování mezi Německem, Řeckem a všemi ostatními uprostřed, bude pokračovat, ale bude se ho účastnit i Mezinárodní měnový fond, jehož metodologie jsou vůči tomu, co chce udělat Syriza, daleko méně doktrinářské než postoje Evropské centrální banky.

Kromě toho se v dohodě objevilo slovo "překlenovací". Dijsselbloem naznačil, že to má být most k budoucímu dojednání - a v tom smyslu tedy byl zlikvidován odpor Německa, které nechtělo připustit žádnou přechodovou fázi.

Myslím si, pokračuje Paul Mason, že se Varoufakisovi podařilo dosáhnout něčeho důležitého. V posledních hodinách před dohodou informovala řecká média o zrychleném úprku kapitálu z řeckých bank. Takže Řecku nehrozila ECB, ale řecká ústřední banka a ministerstvo financí vědělo, že bude muset už v úterý - po řeckém dlouhém víkendu - omezit výběry z řeckých bankomatů.

Vzhledem k této drsné lhůtě se obávali řečtí vyjednavači, že jejich pozici jejich odpůrci během několika hodin zcela zlikvidují - a bude přijata německá pozice. Takže tím, že dohodu podepsali brzo, odstranili tikající hodiny a pokud ECB, jak Varoufakis očekává, oznámí, že úvěr bude řeckým bankám obnoven, budou zachráněny.

Katastrofickým scénářem pro Řecko by bylo, že kdyby uzavřelo Řecko v úterý bankomaty, EU a MMF by věci mohly zdržovat a tím vnutit Řecku totální bankrot.

O tom, co přesně bylo dohodnuto, bude rozhodovat v pondělí MMF, EU a ECB. Německý ministr financí a německý "hlas" nebyli při pátečním oznámení dohody přítomni. Tak se ukáže, jak na to bude reagovat Německo.

Na otázku, co se stane, jestliže MMF a EU v pondělí neschválí seznam předložený Syrizou, řekl Varoufakis otevřeně: "Pak to bude konec." Ale pokud tu dohodu v pondělí schválí, Syriza může dělat obrovské množství věci v oblastech, které nejsou vázány na fiskální limity.

Tato strategická krize neskončila. Avšak škoda, způsobená důvěře a solidaritě, tím, že jeden stát - Německo, se snaží donutit voličstvo v jiném státě k totální kapitulaci - je reálná.

Zeptal jsem se Dijseelbloema na tiskové konferenci: "Co řeknete řeckému lidu, jehož demokracii jste právě zlikvidovali?" Odpověděl, že si nemyslí, že to je objektivní otázka. V tom si nerozumíme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2015