Znovu a naposledy reaguji na útoky MUDr. Davida

9. 2. 2014 / Anna Šabatová

čas čtení 1 minuta

Ano, je pravda, že zprávu o průběhu šetření v Psychiatrické léčebně Bohnice v roce 2006 jsem jako zástupkyně veřejného ochránce práv předala stěžovatelce (zastoupené plnou mocí panem Zbyňkem Svatbou). Patří to ke standardnímu postupu v rámci šetření, jak dokládá informace zveřejněná na stránkách Kanceláře veřejného ochránce práv "Ochránce shrne své poznatky a právní názor na danou záležitost ve zprávě o výsledku šetření. Zde konstatuje, zda úřad pochybil či nikoli. Zprávu ochránce zasílá stěžovateli a všem úřadům, jichž se šetření týkalo."

Zdroj: ZDE.

Úřadem se rozumí i zařízení.

Tuto diskusi tímto příspěvkem uzavíráme. Oba oponenti dostali právo publikovat dva příspěvky a tímto toto téma končí, pozn. red.

Stěžovatelka některá zjištění ze zprávy zveřejnila, což samozřejmě udělat mohla. Tím, že jsem jí zprávu poskytla, jsem nikterak neporušila zákon. Zákon na ochranu osobních údajů naopak porušil MUDr. Ivan David. A to tím, že na stránkách Spolku Šalamoun zveřejnil zprávu celou, včetně citlivých údajů, čímž porušil povinnosti při zpracování osobních údajů ve smyslu ustanovení §5 odst. 2 zákona 101/2000 Sb. Psychiatrická léčebna se tím dopustila správního deliktu, za nějž jí Úřad na ochranu osobních údajů vyměřil pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Pane doktore, po letech mě znovu překvapilo, s jakou necitlivostí píšete o obsahu stížnosti stěžovatelky -- matky zemřelé mladé ženy, a také to, že nejste schopen rozlišit konstatování spisu a výroky jednotlivých aktérů od závěrů zástupkyně veřejného ochránce práv, které jsou shrnuty v části D předmětné zprávy.

0
Vytisknout
9822

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2014