Jak někteří čeští podnikatelé prostě nejsou schopni uchopit příležitost

5. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

To, že se v Adršpašských skalách odmítají přijímat polské zloté, přestože je tam drtivá většina návštěvníků z Polska, není ani tak o českém nacionalismu, jako spíše o neschopnosti podnikat. Zde jsou provozovatelem skal Technické služby Adršpach, s.r.o., ve vlastnictví obce Adršpach, píše Martin Veselý.

Posuďte dva jiné příklady z místa:

a) v Teplicích nad Metují (1km od vstupu do skalního města) byly předloni 2 potravinové obchody, soukromé, oba nebyly ochotny přijímat zloté (ani karty) a tím jim utíkaly tržby od polských turistů (celý autobus si nic nekoupil) no a loni tam přibyl třetí - polský obchod, přijímá koruny i zloté.

b) zkuste se projít po hranici na hřebeni Krkonoš mezi Špindlerovou boudou (4*, karou a PLN nezaplatíte) a vcholem Sněžky, všude v polských chatách: Schornisko Odrodzenie (300 m od ŠP).Dom Slazki, vrchol Sněžky - všude tam můžete platit i s CZK i s EUR).

Je ale výhodnější mít s sebou PLN, protože si účtují tak 30-40% navíc, ale berou na sebe kurzové riziko, v našich chatách povětšinou nezaplatíte, protože je vlastní soukromník a nenašel obchodní příležitost.

Po r. 1990 přibylo rapidně turistů, a to hlavně z Polska, v posledních letech skály navštěvuje asi tak 40x více lidí než v minulosti, to je běh věcí (člověk by skutečně čekal, že vtsupné do skal, musí-li být, se bude moci platit i zlotým navíc), když náklady na "výrobu vstupenky" nejsou citlivé na kurz CZK/PLN.

Co mi víc vadí ve skalních městech Adršpach a Teplice:

Výrzaně stouplo znečištění skal, při tolika lidech a délce okruhů prostě občas někdo potřebuje na WC, ale s výjimkou těch dvou toalet na vstupech do obou placených skalních měst (Teplice, Adršpach) prostě nejsou, protože to "ochranáři nedovolili", pak to ve skalách podle toho vypadá. To je nehoráznost. Zde jde o čistou nekompetenci, ani ne o podnikavost ani ne o nacionalismus. Pozn.: Jezdím do těch skal přes 40 let zprvu jako (horo)lezecké dítě, později (horo)lezec, rodič ... Do skal se platilo vždy (pro členy Českého horolezeckého svazu zprvu nic, později méně). Když se "zavřou", jak píšete, naše skály to přežijí, poštolky si oddychnou a těch pár horolezců bude jezdit dál, a skály zdarma na léto udržovat a na zimu uklízet, jak se to dálo a děje dosud.

0
Vytisknout
7540

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013