Prezidentská kancelář odmítla převzít petici

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Byl jsem účastníkem "výletu" do Lán dne 23.6.2013 pořádaném několika občanskými iniciativami, jehož průběh popisuje ve svém článku Marek Řezanka, píše Jiří Šlouf.

Vše probíhalo přesně tak, jak Marek Řezanka ve svém článku popisuje. Chtělo by se téměř říci "počasí přálo, nálada byla výborná", tuto idylu mírně kazila pouze snaha o dehonestaci akce nechvalně známým "pražským taxikářem " Zdeňkem Ponertem ( známý z hlavně z demonstrací na Václavském náměstí).

Poněkud jinak vyzněl závěr akce. Poté, co účastníci prošli Lány od místa odpočinku bývalého prezidenta k sídlu současného prezidenta s úmyslem předat petici a podpisové archy do rukou pracovníků prezidentské kanceláře, hradní stráž jak převzetí petice tak přivolání osoby kompetentní k jejímu převzetí odmítla se zdůvodněním, že obojí přesahuje její kompetence.

Po zdlouhavém vyjednávání a několika telefonických hovorech mezi strážným a jeho velitelem bylo zástupcům iniciativ doporučeno přejít od hlavní brány k bráně číslo 2 vzdálené cca 250 m. Zde se celá scéna opakovala pouze s tím rozdílem, že strážný byl zřejmě již předem informován a jeho odmítnutí převzetí petice působilo striktněji.

Petice nebyla tedy vůbec předána vůbec, a to i přesto, že s úmyslem předat ji Hrad seznámen písemně jíž několik dní předem.

To, že prezident byl zaneprázdněn jednáním a nemohl se zástupcům iniciativ věnovat je zcela logické. To, že nikdo z pracovníků kanceláře prezidenta republiky neměl ani několik vteřin volného času materiály převzít jíž tak logicky nezní.

0
Vytisknout
10948

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2013