Motoristé v lese 2013

17. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zase po nějaké době jsem u nás v lese narazil na motorkáře. Za posledních pár let, kdy fotím motoristy, kteří vniknutím pomocí motorového vozidla do lesa porušují zákony této země a vystavují je policejním sankcím, a tyto fotky posílám Policii ČR, se podařilo situaci u nás v lese výrazně zlepšit. Přesto se ovšem ještě sem tam někdo objeví.

Dnes jsem vyfotil pár, muže a ženu, na žluté motorce směrem po zelené značce k odpočívadlu, zvanému Hubertka (ježnické lesy v okolí Krnova). Otočili se, až když si zakryli státní poznávací značku oděvem, ale kromě neomaleného, drzého pokřikování na mne ze strany toho muže, se nic nestalo.

Vyzývám všechny občany, kterým vadí hluk a zápach motorových vozidel v lese i porušování bezpečnosti (lesy jsou rekreační oblasti pro rodiny s dětmi a nikoli silnice) a vůbec zákonů této země, aby motoristy v lese fotili a posílali fotky na Policii ČR, nejlépe se státní poznávací značkou. Funguje to, jen je třeba to dělat důsledně několik let po sobě - já to dělám od jara 2010, kdy motoristé jezdili u nás v lese zcela běžně, jak je zřejmé z těchto fotek.

Motorová vozidla nesmějí do českých lesů vůbec vjet, a to podle těchto platných zákonů:

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly.

Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Zde je odkaz na můj otevřený dopis starostce města z loňského roku.

0
Vytisknout
10180

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013