PŘEČETLI JSME:

Lžou nám americké internetové společnosti, aby neporušily zákon?

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V USA mají Patriot Act a méně známý starší speciální zákon FISA, oba dovolují rozsáhlé použití zpravodajských prostředků.

Snowden však říká, že CIA a NSA lžou Kongresu i veřejnosti, pokud jde o rozsah sledování. Že monitorují velkou část internetového provozu procházejícího Amerikou a že disponují přímým přístupem do datacenter velkých firem, jako jsou Apple, Google, Facebook či Microsoft. Výběrové sledování víceméně v mezích zákona, anebo plošné a nezákonné -- to je to, oč tu jde.

Internetové firmy prozatím rezolutně popírají, že by poskytovaly státu cokoli nad rámec zákona. Kouzlo zákona FISA je ovšem v tom, že je nezákonné mluvit o jeho samotném využití, takže lze i připustit -- jakkoli to vypadá divoce --, že Mark Zuckerberg, Larry Page a další nám lžou do očí proto, aby nespáchali federální zločin. To je Orwell v nejčistší podobě.

Kdyby se prokázalo, že všechny velké společnosti zákazníkům lžou a v rozporu se zákonem i se svými obchodními podmínkami dávají naše data špionům, může to pořádně otřást internetem i celou západní společností.

Petr Koubský v Hospodářských novinách 11.6. 2013, str. 8 (placený přístup)

0
7078

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2013