Ve jménu Boha slitovného a milosrdného

11. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

Šokovaný svět má ještě před očima syrského povstaleckého bojovníka, který vyrval srdce z hrudi nepřátelského vojáka a zahryzl se do něho v divokém gestu vendety a čiré nenávisti. Svět to viděl a zkameněl hrůzou, neb pohlédl do propasti, v níž zmizelo lidství, a na okamžik si uvědomil, že je bezedná.

Avšak možná vůbec nejhnusnější na válce jsou zvěrstva předkládaná otřesenému světu ve svatouškovském balení vyšších, božích principů mravních, jako se to aktuálně stalo ve městě Halabu na syrském severozápadě, kde byl zastřelen údajný kacíř. Rouhačem byl shledán patnáctiletý pouliční prodavač kávy Muhammad Katau, neboť prohlásil: "I kdyby prorok Mohamed sestoupil z nebe, věřícím se nestanu".

A to byla také jeho poslední věta. Poté už mluvil pouze kat, člen brigády, která chlapce dopadla a, ve jménu Boha slitovného a milosrdného, zbičovala: "Šlechetní občané Halabu, nevěřit v Boha", pravil kat, " je popřením ideje jednoho Boha. I klení je popředním ideje jednoho Boha. Kdo takto kleje, bude takto potrestán".

Po těchto slovech mladíka před zraky rodičů, navzdory zoufalým prosbám matky, zastřelil dvěma ranami (do hlavy a krku) ze své automatické pušky, nasedl do auta a odjel. "Šlechetní občané Halabu" na tom místě možná ještě stojí jako Lotova žena, v jejíchž očích planula Sodoma, kterou Bůh proměnil v  peklo.

Dodejme, že otřesnou událost zveřejnilo Syrské pozorovatelské centrum pro lidská práva (SOHR) se sídlem ve Velké Británii s odůvodněním, že "nemůže ignorovat tyto zločiny, které slouží pouze nepřátelům revoluce a nepřátelům lidskosti".

S tím lze zajisté jenom souhlasit. Otázkou je, zda se jedná o excesy, anebo se bestie zla, krutosti a krvelačnosti utrhla ze řetězu a stala se nekontrolovatelnou, nevypočitatelnou a nezkrotnou. V takovém případě by totiž bylo naopak třeba udržet na uzdě nejenom lačnost zbrojařů, kteří se touží v tomto těžce zkoušeném regionu napást, ale i bankéřů a politiků, jež za oponou hrají drsné šachy o zachování vlivu, pozice ve hře a podílu na příští obnově zdevastované země.

Bůh má mnoho jmen a fanatizmus nesčíslně podob. Lidství je ale jenom jedno. Historie nám nekonečně trpělivě (a nekonečně marně) znovu a znovu připomíná, jak je křehké a nesmírně zranitelné.

A proto je třeba ho bránit. A ne jenom ve jménu Boha slitovného a milosrdného, jak zní úvodní súra Otevíratelka Koránu, jež uvozuje i každou z následujících súr. Především ve jménu samotného lidství, které se stále více stává rukojmím sobeckých zájmů boha mamonu a touhy po moci a ovládání lidských životů a osudů. Toho chladného, neslitovného a nemilosrdného, vypočítavého boha, jemuž není cizí nic nelidského, pokud to prospívá kšeftu.

0
Vytisknout
14827

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013