Rozmysli se Mařenko aneb Jak si bude spořit premiér

18. 4. 2013 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 2 minuty

Pan premiér Nečas hodlá vstoupit do druhého důchodového pilíře. Jistě chce jít příkladem. Nevím tedy komu, naštěstí to není můj problém. Osobně se mi jeví vhodnějším, když už chci rozdávat peníze, dát je někomu, kdo to opravdu potřebuje, třeba starým osamělým lidem, bezdomovcům nebo samoživitelkám, než je rozdávat bohatým finančníkům, ti si je mohou opatřit i jinak.

Inu, proti gustu...o mé peníze se jednat nebude, půjde o ty páně Nečasovy. Možná, že nebude jediným politikem, který do tohoto pilíře vstoupí. Třeba se připojí i pan ministr financí.

Jistě mu tím rozhodnutím pan Nečas udělal radost, bude pěkné, když tam vstoupí alespoň někdo. Zdá se mi v té souvislosti obzvlášť líbezné, že člověk podepíše smlouvu na odběr svých peněz doživotně nevypověditelnou.

Časy se mění, jak se kdysi zpívalo v jedné slavné písničce, co když najednou člověk nebude moci platit? Co když přijde někdo, jenž svým osvícenectvím zastíní i samotného Josefa II. a prosadí zákon, který postihne odebráním majetků ty, kteří je nabyli poněkud "alternativně" a nezůstane pouze u toho, ale dotkne se i rodin takových spoluobčanů? Světe div se, co kdyby se zákon vztahoval na bývalé manžele dotčených, aby poněkud účelovým rozvodem nezůstala "malá doma"?

A navíc se zpětnou platností? Jak by čelili té hrůze ti, kteří se kupříkladu nedávno rozvedli a převedli majetky na bývalé manželky (jistě ne kvůli možnému postihu), čímž se stali čistými jak lilia, nebo ti, kdož tvrdí, že se zámky na Loiře nemají nic společného, vlastní je, jak jinak, bývalé manželky?

Řekla bych, že se asi páni politici nepohrnou k doživotnímu závazku placení v rámci druhého pilíře, když na to třebas jednou nebudou mít. Co když je například nikdo nezaměstná (neřkuli zkrachuje další daňový ráj)? Doba je zlá. Navíc si na ně došlápne nějaký ten exekutor... (Jestli si někdo myslí, že když vypustí vlky z ohrady, budou ho vlci milovat, závidím mu jeho optimismus.)

Rozmyslete se, dokud je čas, Mařenky, než spláčete nad vlastními výdobytky, protože jste kdysi propadly iluzi, že vám to ekonomicky myslí.

0
Vytisknout
10860

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2013