Další vraždění v Americe

15. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi nejde v těchto chvílích nepřemýšlet nad tím, co se včera stalo v Newtownu, v malém, bohatém městě v liberální, kultivované Nové Anglii. Cituji:

"Newtown je malé město v Connecticutu severně od New Yorku. Je považováno za velmi bohaté město, lidé mají velké domy s rozsáhlými pozemky. Mnozí obyvatelé místo až dosud považovali na nejbezpečnější v USA."

Dvacetiletý mladík Adam Lanza zastřelil několika střelnými zbraněmi, které legálně držela jeho matka, 26 lidí, zejména dětí, na místní základní škole. Zbraně, údajně používané ve válce v Afghánistánu, mu umožnily děti ve školních třídách "pokropit kulkami". Proto si říkám, když čtu slova guvernéra Connecticutu "navštívilo nás zlo", že správněji by se mělo říci, že zlo se projevilo, neboť vstoupilo do Newtownu přece už s těmi děsivými zbraněmi.

A masakr v Newtownu je jistě novým důkazem toho, že lidé by neměli mít takové zbraně ve svých domovech.

Na druhou stranu samotné zbraně nestřílejí. Můžete mít společnost evropského typu, jako je ta v Norsku, a přece i tam se objevil Breivik. Když si položíme otázku, co Lanzu a Breivika mohlo spojovat, nabízí se na první pohled nefungující rodinné prostředí, jež vede k citové nevyspělosti (jak by jinak mohl někdo střílet do dětí?) a k frustraci, potřebě se pomstít těm "normálním", "fungujícím". Oba, Breivik i Lanza, byli zřejmě nadprůměrně inteligentní. O Lanzovi toho víme dosud málo, ale nedivil bych se, kdyby i na něj platila podobná charakteristika, jakou použila Ludmila Čírtková pro Breivika:

"Na počátku procesu psychického vývoje předpokládá nějaký sociální propad pachatele, neúspěch v normálním zařazení do společnosti, což je kompenzováno virtuálním životem a hledáním viníka a nepřítele, jímž se v Breivikově případě stal multikulturalismus, kulturní marxismus a podobné konstrukty. Navíc u něj shledává maligní narcismus. Nebyl psychotikem, ale sociopatem. Současná společnost podle Čírtkové plodí nemalé množství outsiderů, a vzhledem k jejich samotářství je obtížné předem odhalit, co připravují."

Kdybychom si měli tedy předběžně odpovědět na otázku, odkud přichází to děsivé zlo, najdeme prastarou odpověď: z hloubi srdce (dobro a zlo podle evangelia vycházejí právě odtud), z citové chudoby a dlouhodobé frustrace, z té složky člověka, kterou dnešní cynický svět má tendenci považovat za příliš romantickou a nerealistickou. Možná právě proto v tuku konzumu, v osvícenosti a umírněnosti liberální demokracie a vyspělého školství zůstává stále něco, co zásadně nefunguje a propuká opakovaně v erupce masakrů.

Dvacetiletý mladík střílel ve dvou třídách několika zbraněmi své matky ZDE

Anders Behring Breivik ZDE

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2012