Syrská armáda povolává záložníky. Někteří prchají

4. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Syrská armáda, která usiluje o porážku povstání, ve stále větší míře povolává bývalé vojáky zpět do aktivní služby.

Několik prchajících rezervistů a jeden důstojník sdělili agentuře Reuters, že v posledních dvou měsících byly kvůli posílení třistatisícové armády povolány tisíce mužů a někteří do služby nenastoupili. Podle nejmenovaného důstojníka nastoupila k jednotkám možná jen polovina povolaných. Některé jednotky utrpěly značné ztráty a armáda údajně trpí nedostatkem personálu. Podle některých údajů armáda ztratila až 6 000 mužů.

Většina syrských mužů povinně slouží v armádě dva roky po dosažení osmnácti let nebo po skončení studia na vysoké škole. Poté jsou vedeni jako záložníci.

Prchající rezervisté prohlašují, že nezávisle na svých politických názorech se nechtějí účastnit občanské války.

Rezervisté jsou povoláváni již několik měsíců, ale tempo se zrychlilo po útoku povstalců na Damašek a Aleppo. Všeobecná mobilizace zatím není třeba, ale důstojník skrývající se v Homsu nevylučuje, že v příštích měsících se situace změní. Zatím jsou povoláváni muži do třiceti let, ti kdo nedávno dokončili výcvik, nebo specialisté dělostřeleckých a obrněných jednotek.

Obyvatelé Damašku nyní informují, že kontrolní stanoviště po celém městě sledují doklady mladých mužů, aby odhalila ty, kdo se vyhýbají vojenské službě. Někteří nevycházejí z domu, protože se obávají udání. Rezervisté potřebují svolení armády k vydání pasu, k nástupu do zaměstnání ve státním sektoru i k uzavření manželství. Ti kdo se vyhýbají službě čelí mnoha obtížím a pokud patří k vládnoucí sektě alávitů, nemohou ve svém okolí počítat prakticky s žádnou podporou. Někteří se přidávají k opozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7014

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2012