Ruský ministr sportu obvinil Británii z neférového chování při olympijských hrách

12. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Vitalij Mutko, ruský ministr sportu, obvinil Británii, že zneužívá politického vlivu k získávání medailí na londýnských olympijských hrách.

"Britové jsou úplně stejní jako byli Číňané v Pekingu," řekl Mutko v sobotu. "Tady v Londýně chtějí všichni, aby vítězili Britové. Mají velmi silnou politickou podporu."

Rusko zřejmě skončí na londýnských olympijských hrách s historicky nejhoršími výsledky. Mutko před londýnskými olympijskými hrami uvedl, že nebude tragedií, pokud ruský tým, čítající 436 členů, skončí v tabulce jako čtvrtý. Rusové ale doufali, že úspěch zaznamenají jejich boxeři. Mutkovi připadá zvlášť tento sport v Londýně podezřelý.

"Třem našim boxerům bylo zabráněno dostat se do finále," uvedl. Mutko argumentuje, že při boxerských zápasech je publikum silně na straně britských sportovců, a to ovlivňuje soudce.

Zatímco Mutkovy výroky mohou být součástí známé ruské paranoi o tom "jak nás svět nenávidí", není sporu o tom, že soutěže v Londýně probíhají v atmosféře velmi silného anglického nacionalismu, poznamenává k tomu Jan Čulík. Zvlášť nechvalně se při tom projevuje televize BBC. Její přímé přenosy z olympijských her jsou technicky dokonalé, avšak obsahově až šovinistické. BBC projevuje přehnaný zájem o anglické sportovce a vítěze z jiných zemí víceméně pomíjí. Nepraktikuje nestrannost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8966

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012