Hanebné zákony v Itálii

7. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, k debatě o Čulíkově článku "Server IDnes šíří nenávist [...]". Italské trestní právo zahrnovalo do 5. srpna 1981 články, které snižovaly trest za vraždu manželky, dcery či sestry. To v případě, že vražda byla spachána v afektu po" odhalení, že jejich sexuální život ohrožuje čest rodu". Existovaly ještě další hanebné předpisy pro případy sexuálního násilí v rodině apod, píše Giorgio Cadorini.

Tato ustanovení odpovídala tradičním morálním pravidlům, která byla ještě v druhé polovině 20. století ve velekřesťanské Itálii obvyklá a která ani dnes úplně nezmizela (i když před soudem už neplatí polehčující okolnosti).

Zrušení ustanovení o cti přišlo víc než deset let po rozhodnutí Ústavního soudu (rok 1968), které zrušení doporučilo. Ještě v roce 1981 Ústavní soud vydal rozhodnutí opačného znění. Tedy není řeč jen o tradicích zaostalých venkovanů.

Samozřejmě to s náboženstvím nemá níc společného: "nezabiješ" platí stejně pro křesťana jako pro muslima. I když často křesťanští stejně jako muslimští duchovní porušení v jménu cti neodsuzují.

0
Vytisknout
10728

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2012