Zadlužená Sicílie se může stát "italským Řeckem"

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Zatímco premiér Monti bojuje proti finanční nákaze ze zahraničí, která zvedá náklady na vládní půjčky do těžko udržitelné výše, někteří se obávají, že Sicílie se svými masivními problémy se může stát "italským Řeckem", jež zbankrotuje kvůli veřejnému dluhu.

Monti minulý týden písemně varoval sicilské představitele před rizikem bankrotu. Den předtím navrhl představitel místní průmyslové komory, aby byla Sicílie podřízena přímému dohledu centrální vlády, která by dala do pořádku její finance.

Vláda se urychleně nechala slyšet, že na Sicílii posílá 400 milionů eur, aby překonala "nedostatek likvidity" (čti: platební neschopnost) a umožnila výplatu mezd a penzí. Zatímco ale vláda uklidňuje, v zahraničí narůstají obavy ze systému patronáže, v němž se stát postupně na Sicílii proměnil v hlavního zaměstnavatele a jeho výdaje raketovým tempem rostly.

Problém také připomněl národní křehkost Itálie, kdy průmyslový sever s řadou větších, ale především menších a středních firem doplácí na zátěž představovanou zaostalým jihem. Milánská burza v pátek ztratila takřka 5% hodnoty akcií a rozpětí mezi německými a italskými dluhopisy dosáhlo opět mnohaměsíčního rekordu. To ukazuje, že se investoři obávají o budoucnost Itálie a považují investice do vládních dluhopisů za velmi riskantní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7295

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2012