Sypem písek do soukolí

22. 6. 2012 / Zdeňka Petáková

čas čtení 1 minuta

Jako jedna z hvězd svítící v tmách zdánlivě beznadějné současnosti se jeví text francouzského profesora Serge Latouche, vydaná česky jako Malé pojednání o poklidném nerůstu (nakladatelství Za tratí, 2012). Nakladateli, který knihu uvedl na trh z vlastního hlubokého zájmu o téma, patří velký dík za přínos ke kultivaci myšlenkového klimatu naší vlasti. Této knize by pro její mimořádnou aktuální závažnost rozhodně slušel on-line bezplatný přístup.

Serge Latouche (*1940, ZDE) v nedlouhém a dobře čtivém pojednání osvětluje svůj názor, vyvíjející se několik desítek let. Z pozice ekonoma a filozofa odmítá jako neudržitelný "trvalý růst", který je nám neúnavně servírován jako neoddiskutovatelná nezbytnost. Navrhuje řadu postupů a posunů v myšlení, které mohou nastartovat změny vedoucí k šetrnějšímu a ohleduplnějšímu přístupu k Zemi i novému nalézání lidské důstojnosti.

Nestává se, že by si filozofové a přírodovědci lámali hlavu nad jedním tématem. Stav planety, o kterém nám přináší jednoznačné burcující svědectví zpráva vypracovaná OSN k právě probíhající světové konferenci o životním prostředí Rio+20 a která je dostupná  ZDE, je však neradostný. A tak se myšlenka na to, že je něco špatně -- a co bude dál -- postupně vkrádá do myslí všech.

Věřím, že vzrůstá dobrá vůle a lidé, kteří mohou ovlivňovat naši současnost usměrňováním finančních toků, si začínají uvědomovat nutnost radikální změny celkového přístupu k uspořádání společnosti a tak i věcí příštích.

A my ostatní -- zdánlivě bezmocní? Naše povinnost je jasná. Sypem písek do soukolí.

0
Vytisknout
11854

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2012