K problému eutanázie

2. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

V článku Eutanazie ano, či ne? (stejně jako v předchozích příspěvcích) se J.Paul staví jednoznačně proti eutanazii. Rozumím jeho postoji, který zjevně vyrůstá z křesťanské víry, píše Petr Meluzín. Nejsem ateista, ale netroufám si na rozdíl od p.Paula tvrdit, že sebevražda nebo eutanazie jsou smrtelným hříchem. Nemám tušení (a dovolím si tvrdit, že ani autor si nemůže být jistý), jak bych se zachoval po několika měsících neustálých a neutišitelných bolestí, na jejichž konci mne stejně čeká smrt. Jsem si však jist jednou věcí: Jan Paul ani kterýkoliv jiný člověk na světě mi v této situaci nesmí upřít právo svobodně se rozhodnout. Právě toto kritizuje M.Kaláb ve svém příspěvku Starý člověk a eutanázie.

Jan Paul na jeho velmi srozumitelné argumenty reaguje až absurdně:

Pan Kaláb popisuje příběh paní Sue Rodriguezová postižené Lou Gehrigovou chorobou, která ztrácí postupně kontrolu nad svými tělesnými orgány a při tom si plně uvědomuje svůj neodvratný konec. Obrátila se na Nejvyšší soud Kanady, aby mohla zemřít za pomoci jiného člověka, a soud její žádost zamítnul. Pan Kaláb to komentuje tak, že etici zvítězili, a tím odsoudili paní Rodriguezovou k pomalé kruté smrti. Zásadně nesouhlasím s tímto alibisticky krutým odsudkem pana Kalába, kterého si jinak velmi vážím. V jakém světě to žijeme, když budeme obviňovat nevinné lidi za původ nemoci, kterou paní Rodriguezové nepřivodili? Neboť co jiného než nemoc sama přivedlo paní Rodriguezovou k takovému požadavku?

Argumentace nápadně připomíná výrok nájemného vraha (Tom Cruise) ve filmu Collateral: "Ne já, to kulka z mé pistole ho zabila..." Nechci samozřejmě Jana Paula přirovnávat k tomuto psychopatovi, z jeho příspěvků vím, že je velmi citlivý a zřejmě hluboce věřící člověk. Jenže právě v tom je zřejmě problém. Základní křesťanské dogma o sebevraždě jako smrtelném hříchu mu nedovoluje připustit eutanazii jako řešení mezní životní situace. Z textu je naprosto zřejmé, že M.Kaláb neobviňuje soudce z toho, že by způsobili nemoc paní Rodriguezové, nýbrž z toho, že jí neumožnili rozhodnout o svém vlastním osudu.

A právě to je jádrem sporu o eutanázii. Nejde o to, zda je či není smrtelným hříchem, ale zda má každý člověk právo si z těchto dvou možností svobodně zvolit.

0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2012