Sto tisíc lidí na Václavském náměstí. Co dál?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na protivládní demonstraci pořádané odbory a dvěma desítkami občanských iniciativ se sešlo přes sto tisíc lidí. Na akci zvaly odborářské plakáty požadující mj. zavedení registračních pokladen u vietnamských a čínských stánků; těžko říci, jak velkou část účastníků přivedl do ulic Prahy právě tento bod, ale můžeme předpokládat, že naprostá většina má jednoduše dost vlády Petra Nečase.

Tato vláda nastupovala do funkcí pod hesly o zastavení zadlužování a korupce. Na úsporných opatřeních zaváděných vládou ovšem je typické, že veřejný dluh navzdory škrtům neustále narůstá - a kabinet dlouhodobě rozkládají právě korupční aféry.

Česká politická třída je už natolik odtržena od zbytku společnosti a natolik uzavřena sama do sebe, a demonstrace v ulicích je pro ni akcí natolik "symbolickou", že o osudu Nečasova kabinetu nerozhodnou protesty znechucených občanů, ale zase jen korupční hry v zákulisí. Nyní jde v zásadě o to, kdo bude přes víkend úspěšnější v koňském handlu s poslanci Věcí veřejných: Zda vládní korupčníci, nebo nákupčí ČSSD, kteří už mezi bývalými Veverkami ulovili například poslance Humla. Jestliže vládní kšeftaři budou úspěšnější než opozice, vláda bude bez ohledu na protesty pokračovat. Ve hře jsou velké peníze z privatizovaného důchodového systému a dalších zbytků českého sociálního státu, a za těmito programovými body stojí silní soukromí sponzoři vládní koalice velmi ochotní důkladně zainvestovat do budoucích zisků, ať už si ulice myslí cokoliv. Tito loutkovodiči "našich" volených zástupců se jen tak snadno nevzdají.

Jestliže chtějí mít občané skutečný vliv na počínání politické třídy, budou muset od takovýchto "symbolických" akcí přejít k akcím toho druhu, které citelně zasáhnou rutinní fungování zkorumpovaného politického procesu v České republice.

Dnešní demonstrace k tomu může být prvním krokem.

0
Vytisknout
14644

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2012