Jak se upírská chobotnice Goldmana Sachse zmocnila Evropy

20. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Puč Goldmana Sachse, který v Americe selhal, stojí v Evropě na pokraji naprostého úspěchu - před trvalou, neodvolatelnou pomocí bankám, k níž se upsali daňoví poplatníci, napsala Ellen Brownová.

V září 2008 bývalý ředitel společnosti Goldman Sachs Henry Paulson uspěl ve snaze vyrazit z Kongresu sedmisetmiliardový záchranný balík pro svou banku. Avšak aby se tak stalo, musel padnout na kolena a hrozit zhroucením celého globálního finančního systému a zavedením válečného práva; a šlo o jednorázovou záležitost. Paulsonův návrh na zřízení permanentního záchranného fondu - Troubled Asset Relief Program (TARP) - narazil v Kongresu na odpor a nakonec byl odmítnut. 

Koncem prosince 2011 šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, bývalý viceprezident Goldman Sachs Europe, dokázal zařídit pětisetmiliardový záchranný balík pro evropské banky - bez toho, aby někoho žádal o povolení. A v lednu 2012 byl schválen permanentní program záchranného financování nazvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM) bez toho, že by se tento fakt byť jen zmínil v tisku. ESM znamená pro členské vlády EU zadlužení s otevřeným koncem, který podřizuje daňové poplatníky libovolnému požadavku dohlížejícího eurokrata. 

Puč bankéřů v Evropě zvítězil zdánlivě zcela bez boje. Vlády eurozóny ESM vítají, jejich věřitelé a "trh" rovněž, protože to znamená, že investoři budou dál nakupovat vládní dluhopisy. Vše je podřízeno požadavkům věřitelů, protože kde jinde vzít peníze k uhrazení ochromujících dluhů vlád eurozóny?

Existuje ovšem jiná alternativa vůči dlužnímu otroctví ve službách bank...

ESM je permanentní záchranné opatření, které má nahradit dočasná optření EFSF a EFSM, jakmile ho ratifikují členské státy představující 90% kapitálových závazků - a k tomu zřejmě dojde v červnu 2012. Členské státy se tak zavážou uhradit jakýkoliv předložený kapitálový nárok do sedmi dnů od předložení dokladu. Aktuálně sravuje ESM kaitál v objemu sedmi set miliard euro, avšak v článku 10 smlouvy o ESM se říká, že je v pravomoci rady guvernérů tento základní kapitál "upravit" - bez toho, aby podléhala parlamentnímu nebo justičnímu dohledu; základní kapitál je vyjmut z rekvizice, konfiskace, vyvlastnění a jakékoliv jiné formy zabavení. 

Evropské lodi se zmocnili Goldman Sachs a finanční technokraté. Demokracie byly vyhozena z okna, to vše ve jménu udržení nezávislosti centrální banky, Evropané jsou v moci bandy finančních pirátů a zbytek světa k tomu nemá daleko. 

Namísto ratifikace drakonické smlouvy o ESM by Evropané měli revidovat článek 123 Lisabonské smlouvy. Pak by ECB členským vládám poskytovala úvěr přímo. Alternativně by vlády eurozóny mohly obnovit ekonomickou suverenitu oživením veřejně vlasstněných centrálních bank a použít je k poskytování úvěru, v zásadě bezúročně. To není nic nového a v minulosti to bylo vyzkoušeno s dobrými výsledky.

Dnes se emise peněz a úvěr staly soukromým právem upírských rentiérů, kteří jich využívají k vysávání ekonomik. Toto právo je třeba navrátit suverénním vládám. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16672

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012