Hádanka pro chytré rasisty: Kdo koho odsuzuje?

17. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Brutální útok v Břeclavi odsoudili romští představitelé, kteří pro pachatele žádají tvrdý trest. Rasisté usilující o ztotožnění všech Romů s dosud neznámými pachateli brutálního trestného činu tak stojí před problémem: Jak vysvětlit, že - podle rasistů - Romové odsuzují sami sebe?

Vlna vyjádření typu "My jsme vám to říkali!", která ukazuje pouze a jenom na to, že se břeclavský zločin stal spouštěčem dávno hotových předsudků, zachycuje funkci "romského problému" v myšlení řady Čechů: Je to hromosvod a příležitost k nadřazování.

Hromosvod proto, že Romové jsou jakožto skupina v zásadě téměř bezmocní a ačkoliv kolují historky o tom, že se jich každý bojí, opak je pravdou. Nadávat na "Cigány" (připravující v některých případech stát řádově o tisíce korun) nikoho nic nestojí a vesměs tím nic neriskuje. Kdežto kritizovat třeba nejlepšího ministra financí v galaxii, jemuž pod rukama raketovým tempem narůstá státní dluh a mizejí přitom desítky miliard, to může jednomu vynést třeba i žalobu.

Druhý motiv je v obecné české depresi pro mnohé možná ještě důležitější. "Jsem sice úplná nula, ale aspoň nejsem Cigán!" Právě tento postoj vede tolik Čechů k agresívnímu sebevymezení vůči romské menšině, která tedy ani tak nesklízí nějaké plody málo úspěšné integrace, jako nechtěně plní roli zachránce sebevědomí zakomplexovaných bílých domorodců.

0
Vytisknout
9398

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2012