Katolická církev by se měla probudit do dneška

7. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V českých médiích se dnes objevila informace, že pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka bude z rozhodnutí Vatikánu jmenován kardinálem. Duka sám v rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že toto jmenování je spíše spojeno s jeho pozicí pražského arcibiskupa než s jeho osobou. Kardinálem byli i předchozí pražští arcibiskupové a primasové čeští Karel Kašpar, Josef Beran, František Tomášek a Miloslav Vlk. Bylo tedy celkem jisté, že kardinálem bude i Duka. Řekl bych, že jmenování arcibiskupa Duky kardinálem se u nás přeceňuje a to zejména proto, že Češi v zásadě vůbec nevědí, kolik takových kardinálů vlastně je.

Žijících kardinálů za západní Evropu je 83, z nich 44 nepřesáhlo 80 let a může volit papeže. Itálie samotná má 45 kardinálů. Francie má 9, Španělsko 9 a Německo 7. Východní Evropa včetně ČR má celkem 20 kardinálů, z nichž 8 je polských. My máme v současnosti jednoho kardinála (Vlka), Slováci mají dva. Severní Amerika má 23 kardinálů, Střední a Jižní Amerika dohromady 27, Asie 18, Oceánie 4 a celá Afrika 17. Když k těmto všem kardinálům přibude jeden Duka, nic významného se rozhodně nestane. Představa, že by Duka, člověk představující zemi s mizivým počtem katolíků, měl mít v celém kolegiu kardinálů nějaký významný hlas, je naprosto nerealistická.

Kromě toho je velkou otázkou, zda v dnešním světě vůbec kardinálství, které je posledním pozůstatkem kněžské aristokracie (Prince of the Church), má ještě nějaký smysl. Římský biskup (papež) byl do roku 1059 volen kněžstvem a lidem města Říma.

Hodnost kardinálů byla naopak ve středověku i v novověku spojena s obrovskými majetky a světskou mocí, s politikou bojů evropských mocností o papežský trůn a jinými nechutnostmi.

Oproti tomu je postavení biskupa starokřesťanské a má kořeny v původních demokratických tradicích církve a je běžné i u pravoslavných a u některých protestantů (luteráni, anglikánské církve, původní Jednota bratrská, jejímž biskupem byl Komenský). Myslím, že by římské církvi velmi prospělo zrušit většinu středověkých feudálních titulatur a probudit se do dneška. Média by se pak měla ptát pana arcibiskupa v tom smyslu, zda to není podivným anachronismem hrát si ještě ve 21. století na tuto šaškárnu s kardinálskými hodnostmi.

Seznam žijících kardinálů podle zeměpisné příslušnosti: ZDE

Rozhovor s Dukou v Hospodářských novinách ZDE

Prince of the Church ZDE

0
Vytisknout
18609

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2012