BRITÁNIE:

Konzervativní ministr obrany stále ještě ohrožen

11. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Kariéra britského konzervativního ministra obrany Liama Foxe byla v pondělí večer stále ještě ohrožena. Vládní tajemník Sir Gus O'Donnel totiž zahájil plné vyšetřování Foxových složitých vazeb na jeho kamaráda Adama Werrittyho. Šetření má zjistit, zda měl Werritty finanční zisk ze svého výsadního postavení k ministru obrany.

Zdroje v úřadě britského premiéra v 10 Downing Street přiznaly, že by to bylo pro Foxe vážné, pokud vyšetřování zjistí, že Fox neuvedl svůj vztah k Werrittymu jako soukromý podnikatelský zájem v rejstříku podnikatelských zájmů na ministerstvu obrany.

V pondělí se Fox v parlamentě opakovaně omluvil za vážné chyby, kterých se dopustit. Konzervativní poslanci ho plně podpořili.

Předběžné vyšetřování o jeho chování, které provedla tajemnice ministerstva obrany Ursula Brennanová zjistilo, že za posledních 18 měsíců, co je Fox ministrem obrany, se ve své kanceláři na ministerstvu setkal s Werrittym 22krát a Werritty Foxe doprovázel na 18 z jeho 48 zahraničních cest. Werritty byl také přítomen jak Foxův společník, když v srpnu jednal po dobu čtyř dnů Fox ve Washingtonu s činiteli americké vlády v Pentagonu a na Kapitolu. Werritty nemá žádnou oficiální vládní ani poradenskou funkci.

Činitelé ministerstva obrany si jsou jisti, že Fox na základě svého vztahu s Werrittym osobně neobdržel žádné peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6578

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2011