LIBYE:

Vzbouřenci vraždí v libyjském hlavním městě

27. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Zabíjení bylo nelítostné, píše sobotní britský deník Independent.

Docházelo k němu v provizorní nemocnici, ve stanu jasně označeném symboly islámského půlměsíce. Někteří mrtví byli na nosítkách, připojeni na kapačky. Jiní byli v zadní části sanitky, která se stala terčem střelby. Pár jich bylo na zemi, zjevně se snažili odplížit se do bezpečí, když se začalo střílet.

V horku se rozkládaly mrtvoly asi třiceti mužů. Mnoho z nich mělo ruce svázané za zády, buď pouty z umělé hmoty anebo provazem. Jedna měla do úst nacpaný šátek. Téměř všechny oběti byli černoši.

"Pojďte se podívat. Jsou to černoši, Afričané, najal je Kaddáfí, žoldnéři," křičel Ahmed Bin Sabri a nazvedl díl stanu, aby ukázal mrtvolu jednoho pacienta. Proč byl popraven zraněný člověk, který byl podrobován léčbě? Sabri, spíš aktivista než bojovník, pokrčil rameny. Nechápal, že se tam snad stalo něco nepřijatelného.

Mrtvoly ležely na travnatých okrajích dvou velkých kruhových objezdů. OSN vydala naléhavý apel, aby se obě strany v konfliktu držely zpátky. Ale touhu po pomstě bylo obtížné zvládnout. Márnice, nemocnice a mrtvoly roztroušené po Tripolisu jsou toho svědectvím.

Je pravda, že Kaddáfího režim opakovaně páchal děsivé násilí na vlastním obyvatelstvu. Avšak rostoucí počtu mrtvých mužů ze subsaharské Afriky - které vraždí vzbouřenci - v mnoha případech jde o lynčování - vyvolává znepokojující otázky o vzbouřenecké státní správě - Národní prozatímní radě - i o tom, proč ji Západ podporuje.

Zvěrstvy nebyl postižen pouze Tripolis: Amnesty International informuje o podobných zvěrstvech z pobřežního města Zawiyah. Většinou obětí jsou muži ze subsaharské Afriky, gastarbeitři.

List Independent zjistil, že o údajných zvěrstvech páchaných vzbouřenci hovořili britští činitelé s členy Národní prozatímní rady. Britové zdůraznili, že jsou zprávami přicházejícími z Tripolisu "znepokojeni" a že Londýn očekává, že kdokoliv páchal válečné zločiny, bude postaven před soud.

Vzbouřenci se hájí, že Afričané byli usmrceni, protože na ně stříleli. Jenže pokud byli usmrceni v bojích, jak je možné, že mají ruce svázány za zády?

Amnesty International informovala, že má důkazy, že Kaddáfího režim zavraždil zajatce ve dvou zajateckých táborech v Tripolisu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12744

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2011