Kaddáfí přislíbil "mučednictví, anebo vítězství"

24. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Po dnu těžkých bojů v libyjském hlavním městě Tripolisu pronikli vzbouřenci do Kaddáfího zdí obehnané citadely Bab al-Aziziya, kde kopali do bronzové hlavy svrženého diktátora a zapálili jeho známý stan.

Kaddáfí označil v audionahrávce, kterou zprostředkoval libyjské televizi, svůj ústup z citadely za "taktický manévr". Zdůraznil, že Libyjci musejí "očistit hlavní město", a tvrdil, že diskrétně obejel Tripolis a město "není v nebezpečí".

"Všichni Libyjci se musí dostavit to Tripolisu, mladí muži, kmenoví muži a ženy, musejí projít Tripolisem a najít v něm zrádce. Projížděl jsem diskrétně Tripolisem, lidé mě neviděli, a neměl jsem pocit, že by byl Tripolis v nebezpečí," řekl.

Vládní mluvčí Moussa Ibrahim zdůraznil, že do Libye přijelo 6000 dobrovolníků na podporu Kaddáfího, a varoval, že loajalistické jednotky jsou připraveny a schopny bojovat dlouhé měsíce, ne-li roky.

V audionahrávce varoval, že promění Libyi v "sopky, lávu a oheň proti imperialismu". Pokud budou pokračovat vojenské údery, Kaddáfího jednotky promění Tripolis ve "smrtící past". "Nemyslím, že vzbouřenci ten boj vydrží, protože na to nemají zázemí. Pořád si myslí, že jim NATO pomůže a bude intervenovat za ně. Ale já si myslím, že se k nám Tripolis za den dva vrátí."

Vzbouřenci uvedli, že v bojích bylo usmrceno 400 osob a 2000 jich bylo zraněno. Přicházejí také zprávy, že v hlavním městě dochází k sporadickému plenění. Není známo, kde se nachází Kaddáfí a jeho rodina.

Ve středu ráno byl Tripolis klidnější, i když enklávy loajalistického odporu dál existují, včetně oblasti kolem hotelu Rixos, kde je drženo jako rukojmí mnoho zahraničních novinářů. Loajalistickými enklávami je také pobřežní město Sirte, odkud Kaddáfí pochází, a pouštní město Sabha na jihu země, odkud loajalistické jednotky odpálily několik raket typu Scud směrem na vzbouřenecké město Misrata.

Vzbouřencům poskytují poradenství speciální britské jednotky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7901

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011