Fúze nikdy nevytvoří neomezený zdroj energie, pokud nebude řádně financován její výzkum

24. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Když byli loni vědci Stephen Hawking a Brian Cox požádáni, aby jmenovali nejnaléhavější úkol pro lidstvo, oba odpověděli totéž: vyrábět elektřinu z jaderné fúze. Ta by měla být schopna vyrobit neomezené množství čisté energie, která by stačila lidstvo na mnoho stovek let.

Fúzní energie - jde v podstatě o napodobení těchže procesů, jejichž prostřednictvím vzniká energie Slunce - je cílem úsilí fyziků už déle než půl století. A pořád bude prý trvat vyřešení tohoto problému "ještě aspoň třicet let".

Profesor Stephen Cowley, ředitel Střediska pro fúzní energii v anglickém Culhamu nedaleko Oxfordu je ale optimista. Doufá, že do let 2014-15 budou v Culhamu "vytvářet nové rekordy". Je přesvědčen, že se jeho vědců podaří do pěti let vyrobit aspoň totéž množství energie, které je nutno do projektu investovat.

Jde o psychologický cíl, tzv. "break-even point", kdy se podaří z fúzních procesu v plazmatu získat stejné množství energie, které bylo třeba pro vytvoření tohoto plazmatu dodat (plazma je nejprve třeba vytvořit a "ohřát" dodáním energie z vnějších zdrojů)

Uvnitř hvězdy, jako je Slunce dochází k fúzním reakcím. Ty se vědci na Zemi snaží napodobovat fúzemi paliva (dvou izotopů vodíku, deuteria a tritia). Sloučením vznikne superhorké plasma a cílem plasmových fyziků je využít jeho energie k výrobě elektřiny. Během reakce vznikají, kromě hélia, i neutrony které mají obrovské množství kinetické energie.

U Marseille v jižní Francii se buduje největší světový experimentální termonukleární reaktor. Na projektu se podílí EU, Spojené státy, ČÍna, Indie, Jižní Korea, Japonsko a Rusko.

Je-li však tento projekt tak slibný, velkou otázkou je, proč ho vlády nefinancují většími finančními prostředky. Ano, 15 miliard euro se zdá být hodně peněz, avšak ve srovnání s tím svět utratí ročně na kosmetiku 170 miliard dolarů. A americký rozpočet na zbrojení byl r. 2010 663 miliard dolarů. Politikové to financovat nechtějí, protože se domnívají, že jde o science-fiction.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8741

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011