Anglická policie je neefektivní, protože je zdiskreditovaná

10. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Před pouhými třemi týdny rezignoval velitel londýnské Metropolitní policie Sir Paul Stephenson kvůli hackerskému skandálu týkajícímu se listu News of the World. Jeho náměstek pro bezpečnostní operace John Yates také rezignoval. Do jaké míry ovlivnila negativně absence těchto dvou vysokých velitelů plánování a strategii policejních akcí v Londýně při nynějších násilnostech? ptá se Michael Goldfarb.

A za druhé, jaký dopad na policejní strategii a morálku měla smrt Iana Tomlinsona? V dubnu 2009, během mimořádného summitu G20 v Londýně, se konal před Anglickou bankou protest. Ian Tomlinson, náhodný chodec, který tam zrovna procházel, dostal bezdůvodně policejním pendrekem a na místě zemřel. Incident kdosi náhodou natočil na mobilní telefon. Tento videozáznam se stal základem soudního rozhodnutí, že Tomlinson byl nezákonně usmrcen. Letos v červnu bylo sděleno policistovi, který Tomlinsona pendrekem udeřil, že bude postaven před soud za zabití.

Do jaké míry znepokojovaly tyto skutečnosti anglické policisty, kteří byli nuceni v minulých dnech čelit v ulicích výtržníkům? Do jaké míry tyto skutečnosti ovlivnily operační rozkazy, vydávané veliteli? Je možné, že rozkazy nebyly tak úderné, jak by byly, kdyby dva vysocí činitelé londýnské policie nemuseli rezignovat?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6956

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2011