Británie poskytuje výcvik saúdským jednotkám, užívaným k potlačení "arabského jara"

29. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Velká Británie poskytuje výcvik saúdskoarabské národní gardě - elitním bezpečnostním jednotkám, které byly použity proti civilnímu obyvatelstvu při nedávných protestech v Bahrajnu. Saúdské jednotky mj. na bahrajnské obyvatelstvo střílely.

Tato informace rozzuřila organizace na ochranu lidských práv, které poukazují na to, že britské ministerstvo zahraničí uznává, že situace lidských práv v Saúdské Arábii je "vážným znepokojením".

Podle informací, zjištěných od britského ministerstva obrany podle Zákona o svobodě informací posílá Británie do Saúdské Arábie až 20 výcvikových týmů ročně. Saúdská Arábie hradí náklady "veškerého britského personálu i doplňující náklady, jako je ubytování a doprava".

Bahrajnská královská rodina použila 1200 saúdských vojáků k potlačení březnových prodemokratických demonstrací. Britská vláda se tehdy vyjádřila, že je "hluboce znepokojena" zprávami o porušování lidských právch, které páchaly v Bahrajnu saúdské jednotky.

"Významná role Británie při poskytování výcviku saúdské národní gardě během let jim umožnila vypracovat si taktiku k potlačení lidového povstání v Bahrajnu," uvedl Nicholas GIlby z britské organizace Kampaň proti obchodu se zbraněmi.

Analytikové jsou přesvědčeni, že se saúdská královská rodina snaží zoufale udržet svou moc úsilím podporovat existující režimy v Perském zálivu, což by mělo omezit vzrůstající moc Íránu.

"Minulý rok jsme upozornili, že Saúdská Arábie používala zbraně z Británie při tajných útocích v Jemenu, při nichž byly usmrceny desítky jemenských civilistů," ovedl Olver Sprague, ředitel zbrojního programu britské pobočky Amnesty International.

Ministr obrany Nick Harvey potvrdil minulý týden parlamentu, že britská armáda poskytuje výcvik saúdské národní gardě. "Je možné, že někteří členové saúdské národní gardy, kteří byli vysláni do Bahrajnu, se podrobili výcviku britské vojenské mise," dodal.

Jonathan Edwards, poslanec za welšskou stranu Plaid Cymru, konstatoval: "Toto je šokující tvář naší demokracie. Je neuvěřitelně pokrytecké, když naše vedení v Británii - ať jsou to labouristé nebo konzervativci - hovoří o tom, že podporují svobodu na Blízkém východě i jinde a zároveň poskytují výcvik úderným utlačitelským jednotkám diktatur."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6849

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011