Zázračný recept na přesun korupce z jedné kapsy do druhé

23. 5. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Hegerova regulace zdravotnického finančního veletoku stále operuje se zázrakem "předpis účinné látky." Zázrak si umí málo kdo představit, tak zde se nabízí malá praktická ukázka:

Krátký, ale nutný úvod:

1. Existuje minimum tzv. ORIGINÁLŮ, tzn. léků chráněných několik let patentem.

Monopolně vyráběné originály jsou drahé

2. Většina léků se po vypršení doby patentové ochrany přesouvá mezi tzv. GENERIKA. Tzn. výrobek toho, kdo umí uvařit tu samou molekulu (nebo namíchat tutéž směs), pěkně jí vylisovat, nabarvit a zabalit. Těch co zvládnou je hodně, je mezi nimi jakás takás konkurence a tudíž, podle ideálů svobodného trhu by měly být o dost levnější.

(Jenže existují také instituce jako jsou KARTELY, MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ, SÚKL, POJIŠŤOVNY, LÉKÁRNY atd. zkrátka mezičlánky, které dovedou podražit cokoli, ale obecně platí výše uvedené.)

Hegerovo ministerstvo nám teď tvrdí, že když doktor (MUDr. Razítko) zvyklý rozdávat recepty podle toho, která firma mu zrovna přinesla: značkovou propisku, ručník, utěrku, mýdlo, kartáček na zuby, poznámkový bloček, toaletní papír, ubrousky, frisbí atd., věci potřebné i zbytné nebo ho pozvala na snídani /oběd / večeři / bowling / lyžovačku/ ... atd., ale také třeb vzdělávací kongres (kde se dozvěděl, že podle výzkumů podobně zainteresovaných kolegů je právě preparát té které farmafirmy NEJ ...)

... ted že pan doktor Razítko už si ani neškrtne, protože UŽ NIKDY nebude psát na recept které firmě přeje všechno nejlepší, ale pěkně místo ZOLOFT (vyrábí megafirma Pfizer, jeden z největších světových korporací vůbec)

napíše SERTRALIN 50mg (ÚČINNÁ LÁTKA, zde psychofarmakum, tzv. antidepresivum).

A pacient půjde do lékárny a poradí se s lékárníkem a vybere si ze seznamu ...

ADJUVIN

APO-SERTRAL

ASENTRA

SERLIFT

SERTIVAN

SERTRALIN GENERICON

SERTRALIN ACTAVIS

SERTRALIN AUROBINDO

SERTRALIN HEXAL

SERTRALIN SANDOZ

SERTRALIN VIPHARM

SERTRALIN-RATIOPHARM

SERTRALIN-TEVA

STIMULOTON

nebo ten ZOLOFT?

(to jen jeden příklad z mnoha: některé léky vyrábí ještě mnohem víc fabrik různých producentů)

A pacient už těší, jak si bude vybírat jako v sámošce mezi barevnými krabičkami a lékárník už je celý blažený z toho, že se z pouhého prodavače změní v důstojného poradce ...

To bude ráj!

Stručně řečeno, pravděpodobnější než že se lékárny budou fofrem přestavovat na supermarkety, kde bude na regále PLNÝ SORTIMENT všech přípravků a pacient si bude blaženě vybírat ...

je spíše verze blogera http://radeksmetana.blog.idnes.cz/c/192449/Ucinna-latka.html

Co to znamená?

Korupce se z ordinace přesunuje do lékárny.

Ministerstvo, pojišťovny a ostatní majitelé klíčů předhodí trh těm největším hráčům, kteří ZLEVNÍ dodávky, protože díky REFORMĚ získají MONOPOL. Peněz se nepochybně promrhá nejmíň stejně, ale rozdělí se mezi menší gang spokojených hráčů. V lékárnách samozřejmě nebude vždycky všechno a pacient, který chce svůj lék RYCHLE a nemá zájem obcházet s nejistým výsledkem 20 LÉKÁREN A ZKOUMAT, KDE TO MAJÍ LEVNĚJŠÍ, bude muset vzít zavděk tím, co má LÉKÁRNÍK na skladě (to co mu s nejlepším úmyslem na základě nejnovějších vědeckých poznatků a díky ministerstvu jen to nejlevnější, samozřejmě.)

Ha ha.

O nesmyslu šachů s účinnou látkou jsem psal loni v červenci v článku Tajemství lékárny (jak vidno, nic zásadního se na problému nezměnilo, takže stojí za přečtení ZDE

a co navrhuji jsem psal už v roce 2006 ZDE

(Autor je lékař)

0
Vytisknout
12052

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2011