Rozpad Golfského proudu může být kompenzován jihoafrickým proudem Agulhas

29. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

KD│ Zvláštní zájem oceánografů a klimatologů vyvolává Golfský proud. Tento oceánský proud vychází z Mexického zálivu a dopravuje značné množství teplé tropické vody do Severního Atlantiku - a díky tomu je Evropa obyvatelná. Předpovědi klimatologů nicméně poukazují na to, že v budoucnosti tomu kvůli změnám klimatu bude jinak, zejména ve Středomoří, které by mohla postihnout sucha.

S postupem klimatické změny přibude v Severním Atlantiku více srážek a více vody z tajících grónských ledovců, což sníží salinitu vody v oceánu a oslabí účinky Golfského proudu.

Nová studie zveřejněná v časopise Nature ovšem tvrdí, že ve vztahu k budoucnosti Severního Atlantiku je důležitý také dosud spíše přehlížený proud směřující z Indického oceánu kolem jihoafrických břehů do Jižního Atlantiku. Proud Agulhas přináší vodu s vysokou salinitou k jižnímu okraji afrického kontinentu, kde část této vody uniká do Atlantického oceánu a přispívá zde k celkové cirkulaci vody.

Studie popisuje, jak by proud Agulhas mohl kompenzovat pokles salinity v Severním Atlantiku a stabilizovat tak Golfský proud i evropské klima. Tyto procesy byly simulovány s využitím komputačních klimatických modelů.

Beal, L.M. - De Ruijter, W.P.M. - Biastoch, A. - Zahn, R. - & SCOR/WCRP/IAPSO Working Group 136: On the role of the Agulhas system in ocean circulation and climate. In: Nature Volume: 472, Pages: 429--436. ZDE

0
Vytisknout
8307

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011