POZNÁMKA NA OKRAJ:

Není to den jako každý jiný, aneb Kde mají podle starého zákona kluci ještě prioritu

29. 4. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Tento pátek bude pro mnoho lidí zvláštním dnem. Není jako každý jiný, i když důvodem je jen svatba dvou mladých lidí. Tentokrát ale bude obřad sledovat několik milionů diváků nejen v Londýně, ale před televizorem na mnoha místech, a nejen ve Velké Británii nebo v Commenwealthu. Ano, mladík a mladá žena, kteří se berou, nejsou nějací 'normální' sousedé, ale britský následník trůnu princ William a Kate Middleton.

Je to téměř neuvěřitelné, ale také v Německu čtyři hlavní televizní stanice každá zvlášť přinesou o sňatku informace v přímém přenosu -- o sňatku, který je v této formě vlastně přežitkem minulosti, a který pro mne osobně jen z poněkud nepochopitelných důvodů zatím nebyl zrušen. Ano, zdá se mi kuriózní, že v Británii, v takzvané kolébce demokracie, ještě dnes nelze zvolit nejvyššího státního představitele. A navíc pořadí nástupu nasledníků trůnu není určeno věkem dětí krále, a už vůbec ne jejich inteligencí, ale pohlavím. Podle toho mladší syn dostává 'samozřejmě' přednost před starší sestrou. Ale snad to ani není překvapivé, když se zde volí podle většinového systému, který omezuje možnost vzestupu nových stran, což z pohledu mnohých demokratů v principu není příliš demokratické.

Někteří redaktoři jsou ze současného dění v takové euforii, že i ve Spieglu Online se píše, že "polovina světa čeká ve vášnivém zaujetí na svolení roku" ("die halbe Welt fiebert dem Jawort des Jahres entgegen"). O něco klidnějšímu pozorovateli, který je ponechán svému překvapení nad okolky kolem dvou mladých lidí, zbývá vlastně jen přát jim, aby na ně tento pátek nepadaly ani bomby, ani dešťové kapky. A co bylo prý neoblažujícího na mnohých jiných svatbách roku, to jim asi nikdo nepřeje. Stačí, že taky na tenhle královský pár potom čeká asi jiná, ale stejně i pro něj určitá všednost každodenního života, a to asi až příliš rychle - nebo myslíte, že ne?

0
Vytisknout
8992

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011