Řecko a Malta podporují požadavek na reformu Schengenu

28. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Ministři zahraničí Řecka a Malty Dimitris Droutsas a Tonio Borg ve středu v Athénách vyjádřili podporu iniciativě Itálie a Francie ohledně změn v Schengenském systému volného pohybu osob v rámci EU.

Italský premiér Silvio Berlusconi a francouzský prezident Nicolas Sarkozy v úterý šéfovi Evropské rady van Rompuyovi odeslali dopis, v němž žádají o zvážení možnosti dočasně ustavit hraniční kontroly mezi jednotlivými státy Schengenského systému. V dopise se také zdůrazňuje role evropské pohraniční agentury FRONTEX.

Řecký ministr zahraničí Droutsas po středeční schůzce s maltským protějškem vyjádřil názor, že by EU měla "demonstrovat solidaritu" se středomořskými státy, které čelí silnému přílivu nelegálních migrantů. Dodal, že Řecko souhlasí s italským a francouzským návrhem rozdělit nelegální migranty do různých zemí EU. V současnosti jsou všichni nelegální migranti při zadržení deportováni do té členské země EU, přes jejíž hranici se dostali na území Unie. Touto praxí dnes trpí nejvíce právě Řecko, přes které cestuje až 90% všech nelegálních migrantů směřujících do Evropy.

Maltský ministr Tonio Borg prohlásil, že podle jeho názoru je italsko-francouzská iniciativa návrhem na "liberalizaci" existujících schengenských norem, a vyjádřil naději, že tento návrh nezpůsobí v EU vznik nových dělících linií.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7804

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011