Václav Klaus podrývá nezávislost soudnictví

27. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Český prezident se definitivně zbláznil. Václav Klaus, který svým bezprecedentním váháním s odvoláním ministrů na premiérovu žádost zachránil současnou vládu a zbavil Petra Nečase jako předsedu vlády posledních zbytků důstojnosti, nyní kritizuje Ústavní soud za jeho rozhodnutí zrušit zvláštní daň na stavební spoření.

Klaus nikdy neměl rád soudní moc, a zejména Ústavní soud, dokonce právem vždy pohrdal, o čemž svědčí celý průběh kupónové privatizace i projekt opoziční smlouvy.

Výmluvným příkladem Klausova pohrdání právem je odmítnutí jmenovat justičního čekatele Petra Langera soudcem, byť dvě soudní instituce (včetně Nejvyššího správního soudu) potvrdily, že šlo o prezidentovu povinnost. Dnes Klaus tvrdí, že se Ústavní soud pohybuje mimo Ústavu, že vstoupil do politiky.

V pravicově orientovaných Hospodářských novinách přitom dnes vyšel komentář Vladimíra Pikory, který přesvědčivě ukazuje, jak současná vláda (vláda Klausova) arogantně a hloupě pohrdá českým právním systémem a její "reformy" se tudíž kvůli jejímu amaterismu rozpadají. Dovolím si citovat pár vět:

"Změny, které vláda připravila a chtěla realizovat, zcela zásadně podkopávaly všechny jistoty. Nikdo si nemohl být jistý, že vláda dnes nepřipraví reformu důchodů, aby až příští vláda třeba nepřišla s tím, že zdaní vše, co fondy vydělají. Takže by každý účastník důchodové reformy na ní prodělal.

Podobná nejistota podkopává ochotu podnikat, investovat i spořit, což je pro hospodářský růst klíčové. Příběh slunečních elektráren to jen podtrhl. Všechny změny, které vláda připravovala, se měly týkat jen nových smluv. To by bylo fér. To by ale samozřejmě nepřineslo úsporu státnímu rozpočtu - naopak."

Ano, došlo to tak daleko, že zájmy podnikatelů, investorů a celého hospodářství hájí proti prokorupční a "reformní" vládě tzv. pravice levicová ČSSD, která podala stížnost na uvedený zákon o zvláštní dani na stavební spoření. Jenom poznámka na závěr: já osobně jsem nikdy stavební spoření neměl a nemám a v zásadě jsem byl vždy proti němu.

0
Vytisknout
11204

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011