Wisconsin aneb dobrá rada je utajena

22. 3. 2011 / Jiří Jírovec

V padesátých letech měla předchůdkyně CIA v referátu rozvracení Američanům nepohodlných režimů. Jednotlivé prvky takové činnosti se s léty nemění a tak nás nemůže překvapit, že šlo o špionáž, vysílání agentů chodců a éterem šířenou propagandu.

Když americká vláda odtajnila dokumenty, týkající se mimo jiné posledně jmenovaného prvku, vzbudila tím u CIA nelibost a padesát let staré dokumenty se opět vrátily do tresoru. Díky tomu se nemohou odboráři ve Wisconsinu dozvědět, že jejich tehdejší vláda posílala v čerstvém západním větru přes české hraniční hory a hvozdy vzkaz, že pracující mají bojovat za svoje práva. Propaganda je lež a tak o práva nešlo, ale i s touto výhradou lze považovat její tehdejší hlas za téměř revoluční.

Za povšimnutí například stojí leták "Hladová koruna" , podporující odpor pracujících k měnové reformě provedené v polovině roku 1953. Nová, tedy hladová koruna prý byla "darem" Sovětského svazu, důkazem vládní bezradnosti, bankrotu pětiletky a památkou na to oč nás vláda okradla.

Zmíněný leták praví:

"(Hladová koruna) je výzva k boji, povel, abyste proti slabosti režimu postavili sílu lidu a kladli odpor, jak nejlépe můžete. Lid ostatních zemí zotročených Sovětským svazem se sjednocuje a připojí se k Vám ve Vašem zápase. Svobodný svět je s Vámi. Všechna moc náleží lidu!

Režim slábne a bojí se Vás. Moc je v lidu a lid stojí proti režimu. Sjednocujte a mobilizujte svoje síly! Pryč s kolchozy! Trvejte na právech dělnictva! Dnes si vymáhejte ústupky, zítra svobodu!"

Text letáku je nadčasový. Nahradíme-li v prvním odstavci Sovětský svaz globalizací a ve druhém kolchozy třeba nadnárodními korporacemi, byl by použitelný i nyní -- což je zřejmě důvod, proč je v tresoru. Kdyby někdo takto modernizovaný leták šířil dnes, byl by nejspíš obviněn z podpory komunistických idejí až zločinů.

Pro současný neo-třídní pohled na historii je nepříjemné, že se instruktáční leták nakonec dostal na českou stránku dobrých vtipů.

Události ve Wisconsinu, tedy snaha oklestit právo určitých skupin zaměstnanců na vyjednávání kolektivní smlouvy, mají paralelu v současném úsilí trojkoalice změnit zákoník práce a přivést zvlčilé (přímo rozežrané pracující) k pořádku. Stačí se podívat na jednu drobnou navrhovanou změnu .

S trochou nadsázky lze říct, že se ve Wisconsinu se bojuje za Prahu. Pokud se někomu zdá toto parafrázované heslo příliš "horké", může Wisconsin brát jako předzvěst toho, co k nám z USA brzo přijde místo letákových blábolů o právech dělnictva, mobilizaci sil a mezinárodní solidaritě.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.3. 2011