Změna-nezměna

21. 3. 2011 / Boris Cvek

Těžko je psát nějaký komentář k proběhlé volbě nového předsedy ČSSD, kterým se stal proti svému rivalovi Michalu Haškovi dočasný "úřadující předseda" Bohuslav Sobotka. Kdyby někdo chtěl říci, že pouze těsné Sobotkovo vítězství v boji o stranického předsedu a Haškovo zvolení za prvního místopředsedu strany značí nějaký rozkol mezi dvěma křídly ČSSD, asi by měl obtíže s tím vysvětlit to, co vlastně tato dvě křídla odděluje a charakterizuje kromě osobních animozit.

Občan má snad právo očekávat od volby nového vedení nejsilnější levicové strany v zemi více programových sporů a sporů o důraz na jednotlivá levicová témata, kdyby ovšem jak Sobotka tak Hašek nepředstavovali v zásadě kontinuitu politiky ČSSD. Od Jiřího Paroubka se oba distancují co do formy a stylu, ale když se od Paroubka jeho typická rétorika a populismus odřežou, už toho z obsahu a programu mnoho nezbývá. ČSSD je dnes mnohem více definovaná negativně jako ČSSD bez Paroubka, jak tomu bylo už od pádu bývalého předsedy a jeho nahrazení Bohuslavem Sobotkou, který byl za Paroubka prvním místopředsedou.

Sobotka byl významnou tváří ČSSD už za Grossovy éry, snad nejhorší éry v moderních dějinách strany. Ačkoli je mi mnohem sympatičtější než Jiří Paroubek, zdá se mi od tak významné strany, jakou ČSSD bezesporu je, oprávněné očekávat více a zajímavějších kandidátů, než byli Sobotka a Hašek. Oproti dobám naprosté malosti Stanislava Grosse je však dnes ČSSD v opozici proti nepopulární pravicové vládě, ovládá levý prostor a může těžit z války mezi pravicovými stranami. Je otázka, bude-li to stačit k vítězství ve volbách. Ani Paroubkův populismus proti Topolánkově vládě a jejímu pohrobku, vedenému premiérem Fischerem, totiž v minulých volbách nezabral. Bude zajímavé sledovat, co vymyslí Bohuslav Sobotka. V každém případě se bude muset obejít bez Martina Peciny, který po Sobotkově zvolení prohlásil, že opouští Sněmovnu. Tento dřívější člen ODS možná vytušil, že konjunktura ČSSD za Paroubka, jež Pecinu přilákala ke korytu, je minulostí - a horská dráha bude zase strmě klesat jako za Grosse. Možná Pecina časem vstoupí do TOP09.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011