Glasgow University poslala policisty se psy a s vrtulníkem proti 10 studentům

22. 3. 2011

Manažerské vedení Glasgow University v úterý poslalo skupinu policistů se psy a s vrtulníkem, aby vyhnali 10 studentů, okupujících prostor Hetheringtonova postgraduálního klubu na campusu.

Studenti nyní okupovali správní budovu univerzity.

Dramatické podrobnosti v angličtině na twitteru studentského časopisu Glasgow University ZDE

Fotografie na Facebooku ZDE

Klub provozovalo samostatné družstvo, které ale udělalo před půldruhým rokem bankrot. Vedení univerzity odmítlo klub finančně sanovat a od doby jeho uzavření neměli postgraduanti kde pracovat a scházet se. Dne 1. února 2011 studenti Glasgow University uzavřenou budovu otevřeli, nabízejí v ní kávu a čaj zadarmo a organizují tam přednášky a semináře. Okupace budovy měla dát najevo, že univerzita se nestará o své postgraduální studenty. Zároveň byla protestem proti plánovaným škrtům.

Vedení univerzity na studenty v úterý dne 22. března poslalo policisty se psy. Okupujícím studentům nebyl doručen žádný dokument, policisté je prostě začali bez ničeho násilím tahat z budovy. Informace o násilné akci se rozšířily a studenty podpořily další asi dvě stovky studentů a univerzitních učitelů. Někteří studenti byli při "zajišťování budovy" zraněni.

Řada univerzitních profesorů považuje tuto zbytečně brutální akci, bez jediného pokusu ze strany managementu se studenty vyjednávat, za další důkaz pádu kdysi ctihodné univerzity v Glasgow.

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.3. 2011