Tim Wu: "Internet jako vzor svobody projevu a přístupu k informacím končí"

18. 3. 2011

"Neutralita internetu", tedy princip, že každý jeho uživatel má mít přístup k všem internetovým serverům, bez ohledu na jejich obsah, je ohrožena, varuje americký expert na problematiku internetu Tim Wu ve své nové knize The Master Switch (Hlavní vypínač). Internet není nyní pouze ohrožen politickou cenzurou, ale také komerční cenzurou. Monopolní společnosti jako Google a Apple zřejmě budou v blízké budoucnosti rozhodovat o tom, které části internetu nám mají být i nadále přístupné - a v některých případech už to dělají.

"Internet existuje jako otevřené médium asi 15 let. Po této době se většina otevřených médií uzavírá. Totéž se ve 20. století stalo s telefonem, rozhlasem, kinematografií i televizí. "Internet je potomkem těchto průmyslových odvětví. Chceme-li předvídat, jak to bude s internetem dál pokračovat, studujme, co se stalo s těmito technologiemi."

Zpočátku využívalo těchto nových technologií množství jednotlivců i firem, ale zanedlouho se technologie staly majetkem několika málo monopolů. Wu varuje že totéž se zřejmě stane i s internetem. Existují tři čtyři společnosti, Amazon, Google, Apple, Facebook, které jsou tak velké, že by se mohly spojit s nějakou mobilní sítí a ukončit "internetovou neutralitu", dávat přednost jen svým vlastním uživatelům.

Do určité míry se to děje už teď. IPhone firmy Apple byl zpočátku k dispozici v USA jen zákazníkům společnosti AT&T and 02 v Británii. Od té doby, co se loni Google spojit s americkou telefonní společnosti Verizon, má možnost udělat něco podobného. Je možné, že vznikající soukromé platformy budou na internetu poskytovat prostor jen vlastním komerčním projektům.

Wu argumentuje, že se této komerční monopolizaci internetu dá zabránit pouze tím, že by mělo být zakázáno, aby se telekomunikační firmy, které distribuují informace po internetu, směly slučovat s tvůrci internetového obsahu. Mezi nimi je totiž střet zájmů. Uživatelé internetu by měli bojkotovat firmy, v nichž dochází ke sloučení tvůrců internetového obsahu s distributorem informací po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011