Figurama 2011: neobyčejná výstava ,,obyčejných" kreseb

22. 3. 2011 / Ivan Větvička

V nové budově Národní technické knihovny v areálu vysokých škol v Praze -- Dejvicích právě probíhá výstava Figurama 2011. Je to výstava neobyčejná, protože tam visí jen ,,obyčejné" kresby lidských postav, dobře se obejdou bez šokujících performancí i provokativního konceptu, je to ,,jen" poctivé řemeslo a různá míra talentu bezpočtu tvůrců.

Opravdu nevím, kolik prací tam visí, odhadem stovka. Nakreslili je studenti jedenácti vysokých uměleckých škol z České republiky, Slovenska a Polska.

Při tak velkém počtu kreseb i vystavovatelů mohou návštěvníci vypozorovat rozdílný rukopis jednotlivých škol: hrubě zemité tahy lidí z Akademie výtvarných umění v Katovicích kontrastují s jemnějším pojetím na akademii v Poznani, přesto proti ní působí hebké stíny z Akademie výtvarných umění v Praze velmi křehce. Studenti z Banskej Bystrice se vyjadřují věcně, ze Západočeské univerzity v Plzni pocházejí kresby s jasně čitelnou linkou a velkým důrazem na perspektivu.

Malíř Boris Jirků, který výstavy Figurama se stejnojmenným občanským sdružením organizuje, říká: ,,Na většině výtvarných škol se kresbě nevěnuje ani minimum času. Nebaví mě půlka krávy v lihu nebo igelitka přinesená do galerie umělcem. Nemám rád ty hlopé vtipy a obehrané nápady, které se bez uzardění kradou a prodávají. Uvědomil jsem si, že teď je menšinovou alternativou kresba a její udržení a oživení proti síle pohodlných kompjútrůtrůtrů, které nabízejí absolutní množství cizích řešení, stačí si jen vybrat."

Na výstavě je příliš mnoho kreseb, aby se vám všechny líbily, ale odejdete s přesvědčením, že kresba není jenom pouhé pomocné umění vhodné ke drilu prváků, ale patří k nejvyšším formám mezilidské komunikace.

Poznámka: Otvírací doba výstavy se podřizuje režimu v NTK, proto je v neděli zavřeno. Celou výstavu si můžete prohlédnout od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin, pak zavírá galerie, ale větší část expozice v hale před vstupem do knihovny je přístupná až do devíti večer. V sobotu všechno zavírá v pět odpoledne. Výstava potrvá do 30. března.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.3. 2011