Tunelování vytunelovaných tunelů

22. 3. 2011 / Karel Dolejší

Pavel "Corleone" Drobil, jenž musel v prosinci 2010 kvůli aféře ve státním fondu životního prostředí odejít z postu ministra životního prostředí, bude mít na starosti "ustavení stranických odborných komisí a proměnu manažerské sítě ODS". Stane se tak klíčovou postavou ovlivňující vnitřní chod ODS. Protože v kauze SFŽP šlo o tunelování státního rozpočtu ve prospěch stranické pokladny, občanští demokraté vysílají veřejnosti nad slunce jasnější signál o tom, kam chtějí tuto zemi vést.

Přehled událostí z Libye:

Kaddáfí: "Budeme bojovat do posledního dechu"

22. 3. 2011

úterý 13.30:

  • Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrdil, že v Libyi havarovala americká stihačka v důsledku technického selhání, pilot bezpečně katapultoval.
  • Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov řekl po schůzce s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem, že nejlepším způsobem, jak chránit civilisty v Libyi, by bylo okamžité příměří.
  • Francouzské ministerstvo zahraničí uvádí, že požadavek Ruska, aby bylo v Libyi zavedeno příměří, by se mohl projednat při zasedání Rady bezpečnosti OSN ve čtvrtek.
  • Americký ministr obrany Robert Gates, který je v Moskvě, konstatoval, že někteří lidé, jak se zdá, věří tomu, co charakterizoval jako "lži" plukovníka Kaddáfího o zabíjení civilistů v Libyi.
  • Lékař v městě Misrata informoval BBC, že v úterý ráno usmrtily Kaddáfího jednotky dvě děti jeho kolegy. "Situace tady v nemocnici je vážná. Nemáme elektřinu a používáme generátor." Lékař dodal, že už 10 dní nebyl ve styku se svou rodinou a neví, kde je.
  • Anonymní telefonát do BBC z Tripolisu: "Devítiletý chlapec svědčil, že s rodinou právě uprchl z Bengází. Vzbouřenci je tam nutili vyvěšovat novou vlajku. Chodí od domu k domu a lidem vnucují novou vlajku. Jeden z našich sousedů řekl, že ji nechce, a tak ho zastřelili."

úterý 11:00:
  • Novinář Rob Crilly z deníku Daily Telegraph našel na poli havarované americké letadlo F-15E Eagle, údajně v důsledku mechanického selhání, posádka je v bezpečí.
  • Západní státy po třetí noc bombardovaly cíle v Libyi. V Tripolisu bylo slyšet těžkou protileteckou palbu a výbuchy. Libyjská státní televize informovala, že několik míst v Tripolisu bylo terčem nových útoků od "křižáckého nepřítele". Televize Al Džazíra uvedl, že byly zasaženy radarové stanice na dvou protileteckých základnách na východě Libye. Avšak mluvčí francouzské armády uvedl, že tou dobou neměla Francie ve vzduchu žádná letadla. Francie bombarduje východ země.
  • V Británii vznikla kontroverze mezi politickým a vojenským vedením v zemi. Premiér David Cameron tvrdí, že Muammar Kaddáfí může být legitimním terčem útoků, zatímco Sir David Richards, šéf vojenského štábu, zdůrazňuje, že "v žádném případě".
  • Obyvatelé dvou obklíčených vzbouřeneckých měst v západní Libyii, Misrata a Zintan, uvádějí, že jsou terčem útoků Kaddáfího jednotek, informuje Reuter. Několik domů a minaret mešity byly zničeny. "Byly vyslány nové jednotky na obklíčení města. Na úpatí kopců nedaleko Zintanu je nyní nejméně 40 tanků," sdělil telefonicky tiskové kanceláři Reuters Abdulrahmane Daw.
  • Spojené státy projevují známky frustrace nad evropskými partnery, kvůli zmatkům ohledně toho, kdo převezme od USA velení nad libyjskou operací. Prezident Obama uvedl, že Washington předá velení nad libyjskou operací do několika dnů buď organizaci NATO, anebo operaci ve stylu NATO, které by velela Francie nebo Británie.
  • Čína požaduje ukončení západních vojenských akcí v Libyi.
  • Televize Al Džazíra zveřejňuje twitterové zprávy libyjských emigrantů, kteří si stěžují, že se jejich příbuzní stávali během let terčem brutálního mučení od Kaddáfího vojáků a tajné policie.
  • Šiitský politický předák Muktada al-Sadr odsoudil zahraniční vojenskou intervenci v Libyi.
  • Podle průzkumu veřejného mínění souhlasí s vojenskými akcemi v Libyi jen asi třetina Britů. 43 procent Britů s akcemi nesouhlasí a 22 procent si není jisto.
  • Khaled, původně z města Zawiya, který nyní žije v Manchesteru, sdělil BBC: "Kaddáfího státní televize neustále ukazuje protesty několika stovek stoupenců Kaddáfího v Tripolisu. V Tripolisu žije 1,5 milionu lidí, pokud by podporovali Kaddáfího, očekával bych, že budou každou noc demonstrovat v ulicích ve velkých počtech."
  • Lékař v Misratě sdělil BBC: "Město je ostřelovánu už pátý nebo šestý den. Naše klinika je plná pacientů. Už nemáme volné postele. Ve městě není světlo. Nemáme už 10 dní komunikace a už týden neteče voda. Situace je vážná. Od včerejška jsme přijali 125 raněný včetně celé rodiny, jejíž příslušníci byli postřeleni v autě, když se snažili z města odjet. Mezinárodní společenství musí za to přijmout odpovědnost."
úterý 0.00:
  • Britská Dolní sněmovna podpořila rezoluci Rady bezpečnosti OSN v pondělí večer poměrem 557 hlasů vůči 13.
  • V pondělí v noci bylo znovu bombardováno město Tripolis.
  • RB OSN odmítla libyjskou žádost o mimořádné zasedání, které by mělo zastavit to, co Kaddáfího režim charakterizoval jako "vojenskou agresi". Rozhodla, že počká do čtvrtka na informace od generálního tajemníka OSN. Ban Ki-Moona.

pondělí 22.30:

  • BBC vysílala svědectví od mluvčího vzbouřenců z města Misrata: "Zdejší situace je katastrofa. Máme tu dnes více než 40 mrtvých a 200 zraněných, protože když Kaddáfí zastavil vojenské akce, lidi vyšli do ulic demonstrovat a vojáci do nich začali střílet z těžkých zbraníá. Stříleli i na tři sanitky. Dva řidiči sanitek byli usmrceni."
  • V pondělí večer bylo slyšet silné výbuchy v Tripolisu v oblasti kolem Kaddáfího rezidence a kasáren v Bab el-Aziziya.
  • V britských médiích probíhá živá debata o vojenských zásazích vůči Libyi. Proč nezasahují západní jednotky také v Jemenu a v Bahrajnu, ptají se kritikové a obviňují západní vlády z pokrytectví.
  • Nedělní bombardovací let britských stihaček z anglických základen byl zrušen, protože po příletu nad Tripolis byly stíhačky varovány, že u cílů útoků demonstrují Kaddáfího civilní stoupenci.
  • Z debaty v britské Dolní sněmovně v pondělí odpoledne vyplývá, že ohledně vojenských zásahů v Libyi jsou rozhádany Konzervativní i Labouristická strana. Stoupenci a odpůrci zásahu jsou v obou stranách, jak to vyplynulo z parlamentní debaty a z následných televizních rozhovorů
  • V Británii se silně zpochybňuje, co má být účelem nynějších vojenských úderů v Libyi. Pokud je jejich účelem oslabení či neutralizace Kaddáfího armády, je zjevné, že důsledkem může být vítězství vzbouřenců, argumentují kritikové. To podle nich není cílem rezoluce Rady bezpečnosti OSN.
  • Britská vláda se hájí, že kdyby západní vojska nezačala útočit proti Kaddáfího jednotkám, v důsledku Kaddáfího ofenzívy do Bengází by tam došlo k masakru, který Kaddáfí veřejně vzbouřencům sliboval.
  • Reportér BBC Ian Pannell svědčil v pondělí v 21 hodin, že se nedaleko města Bengází stal terčem střelby z Kaddáfího tanků. Dovozuje, že Kaddáfího jednotky žádné příměří nedodržují.

pondělí 18.30:

  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv veřejně kritizoval kritické výroky Vladimíra Putina k západním vojenským zásahům v Libyi jako "nepřijatelné". Jde o první velký veřejný konflikt obou vládnoucích mužů v Rusku.
  • Asi 200 demonstrantů protestovalo před londýnským sídlem britského premiéra proti vojenskému zásahu v Libyi.
  • Vojenský zásah v Libyi odsoudil bulharský premiér. Vyjádřil se, že letecké údery nemají jasný cíl.
  • Indie požaduje okamžité zastavení leteckých úderů.
  • Spojené arabské emiráty konstatovaly, že v Libyi budou poskytovat jen humanitární pomoc, nikoliv válečná letadla.
  • Mluvčí vzbouřenců v Libyi sdělil tiskové kanceláři AFP, že vzbouřenci si nepřejí usmrcení Muammara Kaddáfího. Chtějí ho postavit před soud.
  • Rozpory v NATO v pondělí zabránily přijetí strategie pro vojenské akce proti Libyi. Proti přijetí vojenské strategie se postavilo Turecko.
  • Britský premiér David Cameron řekl v parlamentě, že západní vojenské zásahy v Libyii zabránily masakru.

Zpravodajství televize BBC živě (v angličtině) ZDE

Televize Al Džazíra živě (v angličtině) ZDE

Kaddáfího sídlo v Tripolisu bombardováno, povstalci pod tlakem v Misurátě, odraženi v Adždabíji

22. 3. 2011

V pondělí - navzdory předchozímu ujišťování USA a Francie, že se mezinárodní koalice nepokouší Kaddáfího zabít - bylo jeho sídlo v Tripolisu několikrát zasaženo leteckou municí. Podle amerických zdrojů není jasné, kde se teď Kaddáfí nachází. Povstalci ve městě Misuráta hlásí, že čelí silnému útoku loajalistů, kdežto vláda tvrdí, že už město obsadila; a reportér AFP informuje, že loajalisté odrazili útok povstalců na město a komunikační uzel Adždabíja na východě země. Mezitím se mezinárodní podpora letecké operace proti Libyi rychle rozkládá a vycházejí najevo neshody ohledně politického cíle celé operace.

Zachránit libyjské islamisty

22. 3. 2011

KD│ Zatímco zesiloval mezinárodní tlak, Muammar al-Kaddáfí po celé týdny znovu a znovu trval na tom, že povstalecké síly, s nimiž ve východní Libyi bojuje, jsou napojeny na al-Kájdu. Samotný fakt, že to řekl Kaddáfí, zřejmě postačoval k tomu, aby prakticky všichni komentátoři toto tvrzení rovnou odmítli. A pro případ, že by pochybnosti o zdroji nestačily, máme New York Times, aby vyslaly zpravodaje do Derny - jednoho z východolibyjských měst v centru předpokládaného islamistického povstání, a ujistily nás, že tam nic takového není k nalezení.

John Bok stíhán za to, že se zastal Romů, které "obtěžovali strážníci"

22. 3. 2011

U Obvodního soudu pro Prahu 8 v justičním paláci Na Míčánkách proběhne dne 28.března 2011 v 9:00 v místnosti č. .302 v přízemí soud proti předsedovi spolku Šalamou Johnu Bokovi. Spolek Šalamoun se zabývá justičními nespravedlnostmi v České republice.

Bok je obžalován ze "zločinu násilí proti úřední osobě", protože se na procházce s vnukem zastal Romů, které podle jeho názoru příslušníci Městské policie bezdůvodně šikanovali.

Putin: Rusko v roce 2013 zdvojnásobí výrobu raket

22. 3. 2011

Rusko plánuje od roku 2013 zdvojnásobit výrobu strategických a taktických raket, oznámil premiér Vladimir Putin.

Kromě toho jednotky protivzdušné obrany dostanou v rámci modernizace nový protiletadlový/protiraketový systém S-400.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Sjezd ČSSD okem zúčastněného pozorovatele

Boj zapojených a nezapojených

22. 3. 2011 / Ivan David

„Mysli na chudé !“, říkal mi jeden lodžský fabrikant: „To nic nestojí...“
Julian Tuwim

„Fenoménem“ brněnského sjezdu 2011 nepochybně byl Michal Hašek. Na každém sjezdu velké strany se bojuje o pozice v budoucím vládnutí. Obvykle existuje nejméně jedno ohnisko neuspokojené ctižádosti se snahou svrhnout dosavadní držitele moci. To není „teorie spiknutí“, to je praxe. Politici se „spikávají“, aby něčeho dosáhli, je to jejich zaměstnání a nemusí jít jen o vlastní prospěch.

Televize BBC získala důkazy o vraždění civilistů

21. 3. 2011

Investigativní pořad televize BBC Panorama získal exkluzivní videomateriály a svědectví, z nichž vyplývá, že Kaddáfího armáda pod velením syna plukovníka Kaddáfího Saadiho střílela v Bengází do davu neozbrojených demonstrantů. Reportéři pořadu vystopovali osoby, které daly příkazy k vraždění a film obsahuje rozhovory s nimi, včetně rozhovoru se Saadim Kaddáfím, který - jak si Saadi Kaddáfí vymínil - byl natočen v zoologické zahradě před lví klecí.

Všude je něco...

22. 3. 2011 / Ladislav Žák

Český masiv je geologicky nesmírně stabilní a naposledy byl trochu vrásněn snad někdy v křídě. Zemětřesení japonského kalibru tu tedy opravdu nehrozí a následná tsunami asi také na dveře českých jaderných elektráren nezaťuká. Jaderná katastrofa tedy v důsledku řádění nějakých přírodních živlů opravdu nehrozí.

Figurama 2011: neobyčejná výstava ,,obyčejných" kreseb

22. 3. 2011 / Ivan Větvička

V nové budově Národní technické knihovny v areálu vysokých škol v Praze -- Dejvicích právě probíhá výstava Figurama 2011. Je to výstava neobyčejná, protože tam visí jen ,,obyčejné" kresby lidských postav, dobře se obejdou bez šokujících performancí i provokativního konceptu, je to ,,jen" poctivé řemeslo a různá míra talentu bezpočtu tvůrců.

Potravinové právo v ČR, SZP EU, a katastrofa v Japonsku

22. 3. 2011 / Antonín Ticháček

"Cílem nové politiky CAHP (Community Animal Health Policy) je veřejné zdraví a bezpečnost potravin - ( Copa/Cogeca, Brusel 23.9.2007)".

Nedílným zadáním státu je péče o potravinovou bezpečnost a ochranu veřejného zdraví.

Občanská společnost svěřuje ve své až naivní kredibilitě své "potravinové právo" mocenským působnostem politických, státních, vládních i nevládních establishmentů. Opomíjí tak skutečnost, že "neregulovaný tržní systém je neslučitelný s požadavky na udržitelnost světového, ale i českého zemědělství, protože mění lidské bytosti i přírodu ve zboží, exploatované za účelem zisku až do vyčerpání a kolapsu".

"Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po přistoupení k EU č.j.1277 ze dne 15.12.2004", jakož i "Národní strategický plán rozvoje venkova, Zpravodaj MZe ČR, květen 2006" a další vládní i nevládní edikty v ČR jsou dnes, za dlouhodobé spolupůsobností "Společné Zemědělské Politiky EU", v provozní realitě podobné "jízdě na mrtvém koni".

Nekonečná blbost

22. 3. 2011 / Milan Kohout


Černá a bílá
tisíce let v betonu zazděná
uniká našim smyslům
nesená větry
v prachu mraků
nad pohřebními hasičskými vozy
chrlícími bezohlednost
k nebi malých dětí
hladících chraplavými detektory
vážné obličeje hraček
v maskách lásky
která nám umožní jen na několik vteřin
pohlédnout do prázdné nádrže
našich rozžhavených snů

František Drtikol

22. 3. 2011 / Monika Málová

< František Drtikol. Bysta Moniky Málové.


Miluji slunce!To zářivé krásné slunce! Je to můj bůh -
modlím se k němu! Slunce - zdroj všeho života.
Až budu umírat - líbej mne ve tvář
a sviť mi do mých očí - bude mi lehká smrt.
F.D.

Letos v lednu uplynulo 50 let od úmrtí Františka Drtikola (1883-1961) světoznámého fotografa, filozofa,duchovního mistra, malíře, grafika.

Zemřel v ústraní, v podstatě zapomenutý umělec. Umělec na vysoké duchovní úrovni. Jeho názor, kterým charakterizuje svou tvorbu dost výstižně, zní: "Pravé umění vyvěrá z nitra duše, kde se vše dotýká přímo Boha." Je pak lhostejno, je- li děláno štětcem, tužkou, rydlem nebo olejotvorbou. S jakou láskou a porozuměním je dílo vytvořeno a kolik umělec do něj vložil své duše, sebe sama - to rozhoduje...!

Wisconsin aneb dobrá rada je utajena

22. 3. 2011 / Jiří Jírovec

V padesátých letech měla předchůdkyně CIA v referátu rozvracení Američanům nepohodlných režimů. Jednotlivé prvky takové činnosti se s léty nemění a tak nás nemůže překvapit, že šlo o špionáž, vysílání agentů chodců a éterem šířenou propagandu.

Vláda i v křečích znovu škodí

22. 3. 2011 / Josef Mrázek

Neviditelné ruce šedé zóny velkých peněz vedou vládu k tomu, aby škodila velké většině občanů. Návrh nesmyslné důchodové reformy, kombinovaný se zvýšením daňového zatížení lidí s menšími příjmy, aby se mohlo každoročně slevovat 22 miliard zaměstnavatelům a přitom plnit soukromé fondy, to je i bez dalších zrůdných záměrů ve zdravotnictví a v oblasti sociálních opatření dostatečný podnět k úvahám o generální stávce. A tak se vláda uchýlila k úhybnému manévru, svolala "devítihlavou trojkoalici" (to není druh saně), aby upravila clonu lhaní, ale neustoupila od toho, co kapitálové skupiny u vlády objednaly. A devítihlavá nechtěně rozhodla. Vláda musí být doražena.

Změna-nezměna

21. 3. 2011 / Boris Cvek

Těžko je psát nějaký komentář k proběhlé volbě nového předsedy ČSSD, kterým se stal proti svému rivalovi Michalu Haškovi dočasný "úřadující předseda" Bohuslav Sobotka. Kdyby někdo chtěl říci, že pouze těsné Sobotkovo vítězství v boji o stranického předsedu a Haškovo zvolení za prvního místopředsedu strany značí nějaký rozkol mezi dvěma křídly ČSSD, asi by měl obtíže s tím vysvětlit to, co vlastně tato dvě křídla odděluje a charakterizuje kromě osobních animozit.

Bože! Jak plytký, prázdný, nudný, nicotný mi připadá ten slavný sjezd

21. 3. 2011 / Ladislav Žák

Je mi to líto, ale nic jiného než parafráze na nářek dánského prince nad tímto světem mne při hodnocení sjezdu ČSSD nenapadlo. Nemastné a neslané rozdělení stranických korýtek mezi lidi bez espritu, vůdcovského talentu a tvůrčí invence a pak už jenom velké ticho. Pátral jsem po nějakém prohlášení sjezdu k aktuálním problémům domácí i zahraniční politiky, a když jsem nic nenašel, oslovil jsem i samotné účastníky. Řekli mi, že jsem nic najít nemohl, protože sjezd žádnou politickou rezoluci nepřijal -- a pokud mne zajímá aktuální politika strany, pak mám pátrat v předložených zprávách, které ovšem prý byly víceméně spíše předvolební a informační než politické. Namítal jsem, že jsem v televizi slyšel pěkné sentence Luboše Zaorálka o lidském důstojenství, ale odezvou mi bylo jen rozpačité ticho.

Podvod s názvem důchodová reforma

21. 3. 2011 / Pavel Stránský

Dne 10.3. t.r. zveřejnil deník Právo a internetové Novinky.cz zevrubnou informaci sociologa Pavla Kučery o důsledcích "nové" demografické prognózy autorů Burcin -- Kučera na důchodovou reformu. Vládní návrh, jak bylo vícekrát řečeno, počítá s tím, že v kritickém období , přibližně v roce 2050, bude v průběžném systému připadat na l důchodce téměř jen jeden plátce (zapsáno je -- "podle posledních analýz 1 důchodce na 1,2 plátce"). Podle citované demografické prognózy a při prodloužení věku odchodu do důchodu do r. 2030 na 65 a u žen na 62 - 65 let, vychází poměr starobních důchodců k pracujícím 1 : l,9. Po vyrovnání doby odchodu žen a mužů a dalším prodlužování doby odchodu po roce 2030 (v poměru doby, kterou člověk stráví v ekonomicky produktivním období a doby, kdy pobírá důchod), se tento poměr dále mění na 1 : 2,8 . Nové údaje se uvádějí k roku 2070, ale na těchto poměrech se situace přibližně stabilizuje již v roce 2050. Dnešní poměr se uvádí 1 : 2,9. Rozdíly jsou to tedy kolosální a jak dále uvidíme, pro účely důchodové reformy téměř absolutní.

Jak dál, sociálně-demokraticky?

21. 3. 2011 / Jakub Wolf

V českém veřejném prostoru se vytvořil úzus formálních pojmů, mezi něž patří obrat: "volby ukázaly". Volby předsedy a předsednictva sociální demokracie snad ukázaly několik věcí, ačkoliv jisti si tím být nemůžeme. Tento článek vzniká v době, kdy ještě není dovoleno. Přesto si dovolí částečně předjímat a částečně pojímat. Předseda byl zvolen, údajně těsnou většinou, ze dvou kandidátů, chápaných obecně jako reprezentanti dvou směrů či představ o dalším směřování sociální demokracie. Aniž bychom se chtěli oddat formálnímu úzu českého veřejného prostoru, který velí, abychom odhalili, že se stejně nic nezmění a nebo že oba kandidáti beztak reprezentovali v zásadě totéž, volby byly domluvené, jednání zákulisní, podpora za oplátku a tak dále, je i zde záměrem ukázat na jinou stranu dané volby, než jaká se ve veřejném prostoru převážně ukazovala, a případně na tomto základě tvrdit, k čemu by docházet mělo, k čemu za příslušných podmínek zřejmě docházet musí a co je tak třeba.

Hloupí bílí muži se nemohou vzdát svého úkolu...

20. 3. 2011 / Karel Dolejší

V rámci ambice "dohnat a předehnat" Spojené státy americké zatoužila Evropa po vlastním Iráku. Kritici intervence v Libyi už po dvou dnech poukazují na rozdíly v dikci Rezoluce Rady bezečnosti OSN č. 1973, podle níž je účelem autorizovaného ozbrojeného zásahu ochrana civilistů, a ve vyjádřeních politiků intervenujících zemí, kde se stále častěji objevují důkazy toho, že jde fakticky o změnu režimu v Libyi. Podobné výtky jsou ovšem už v této chvíli naprosto marné. Nehledě na to, co je psáno v jakési rezoluci, nikdo nemůže být napůl těhotný, ani nemůže napůl svrhnout Muammara Kaddáfího. Je dáno logikou věci, že sponzoři rezoluce převzali závazek přivést k moci v Libyi koalici kmenových iredentistů, islamistů a bývalých Kaddáfího spolupracovníků, která dnes sedí v Benghází - ať už to ve výsledku bude znamenat cokoliv.

Tim Wu: "Internet jako vzor svobody projevu a přístupu k informacím končí"

18. 3. 2011

"Neutralita internetu", tedy princip, že každý jeho uživatel má mít přístup k všem internetovým serverům, bez ohledu na jejich obsah, je ohrožena, varuje americký expert na problematiku internetu Tim Wu ve své nové knize The Master Switch (Hlavní vypínač). Internet není nyní pouze ohrožen politickou cenzurou, ale také komerční cenzurou. Monopolní společnosti jako Google a Apple zřejmě budou v blízké budoucnosti rozhodovat o tom, které části internetu nám mají být i nadále přístupné - a v některých případech už to dělají.

V Lidovém domě chybí skutečná vize

18. 3. 2011 / Jaroslav Ungerman, Ilona Švihlíková

Sociální demokracie ke svému 36. sjezdu, který začíná dnes, vypracovala dokument, který nazvala Sociální demokracie pro 21. století. V úvodních poznámkách ho charakterizuje jako "ideová východiska politiky ČSSD" a zdůrazňuje, že nejde o programový dokument zabývající se konkrétními politickými opatřeními. Dá se tedy předpokládat, že takový dokument nebude komplexní a bude se věnovat jen vybraným problémům. Proto není jednoduché hodnotit, jak se chce s nimi sociální demokracie vypořádat. Dokument není program, dokument není analýza, dokument není východisko. Autoři tohoto textu tyto své zásadní výhrady k dokumentu sdělili editorům v Lidovém domě, na jejich připomínky nebyl brán zřetel. Přesto jsou v textu uvedeni jako spoluautoři. Dokument ovšem odsouvá do pozadí systémově konzistentní dlouhodobý program strany vytvořený před deseti lety a opomíjí řešení v něm nastíněná. V Lidovém domě někteří nyní před sjezdem objevují Ameriku.

Mluvím vám do toho

18. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Sociální demokracie se připravuje na víkendový sjezd. Nechce jen zvolit svého předsedu, ale vypracovala i burcující dokument s ambiciózním názvem. Sjezd, který měl být původně jen volební, se nakonec během souboje dvou protikandidátů může stát klíčovým milníkem, který určí program strany na dlouhou dobu. Oba soupeři o křeslo předsedy se rozhodli definovat své programové priority. A programovým dokumentem Bohuslava Sobotky se jako zastupujícího předsedy stal i programový dokument Sociální demokracie pro 21. století. Byl by bezpochyby záslužným počinem, kdyby za něco stál.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní