MI6 vyšetřuje izraelskou rozvědku

19. 2. 2010

Skandál v Británii vyvolalo zjištění, že při zavraždění činitele Hamasu Mahmouda al-Mabhouha v Dubai byly zneužity klonované cestovní pasy několika britských občanů, žijících v Izraeli. Šéf policie v Dubai konstatoval, že si je"z 99 procent, ne-li ze 100 procent" jist, že vraždu spáchala izraelská tajná služba Mossad, a vyzval Interpol, aby vydal zatykač na ředitele rozvědky Mossad Meira Dagana. Případ vyšetřuje z Británie Úřad pro vyšetřování vážného organizovaného zločinu. Britská rozvědka MI6 zahájila vyšetřování vraždy Mahmouda al-Mabhouha - chce zjistit, do jaké míry se na vraždě podílel Mossad.

Rozhlas BBC vysílal ve čtvrtek v poledne ve zpravodajské relaci rozhovor s bývalým ministrem zahraničí na Novém Zélandě, který poukázal na to, že se při jiné vražedné akci před několika lety pro tu akci pokusili agenti izraelského Mossadu ukrást cestovní pasy několika novozélandským občanům, těžkým invalidům. Agenti Mossadu však byli při akci na Novém Zélandě přistiženi, zatčeni a odsouzeni do vězení. Nový Zéland tehdy odložil jmenování nového izraelského velvyslance ve Wellingtonu do té doby, než se izraelská vláda omluví a věnuje větší finanční částku na podporu invalidů na Novém Zélandě. Izraelská vláda se pak skutečně omluvila a finanční částku na invalidy na Novém Zélandu poskytla.

V razantním rozhovoru v rozhlase BBC zdůraznil bývalý novozélandský ministr zahraničí, že akce Mossadu, jejichž cílem je krást pasy občanům spřátelených zemí, za účelem jejich zneužití při vraždách politických odpůrců jsou naprosto nepřijatelné.

Británie, Irsko a Francie zvýšily nyní diplomatický tlak na Izrael. Požadují od něho, aby vysvětlil zneužití pasů občanů jejich zemí při vraždě činitele Hamasu. Izraelští velvyslanci v Londýně a v Dublinu však konstatovali, že nemají k věci co říci, takže je velmi pravděpodobné, že vznikne obrovská diplomatická kontroverze. Ani na jednání na francouzském ministerstvu zahraničí neřekl izraelský velvyslanec nic. Francouzské ministerstvo zahraničí "vyjádřilo své hluboké znepokojení nad zlovolným a podvodným zneužitím francouzských státních dokumentů".

Britský ministr zahraničí David Miliband žádal izraelského velvyslance, aby vysvětlil, jak je možné, že byly pasy britských občanů žijících v Izraeli zneužity, velvyslanec mu řekl, že k tomu nemá co vysvětlovat.

Zdá se, že do skandálu budou zataženy i Spojené státy, protože Wall Street Journal informoval, že Mabhoudovi vrazi zneužili amerických úvěrových karet na koupi svých letenek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010