Varovným důkazem cesty k totalitě je rozehnání brněnské demonstrace

19. 2. 2010 / Jan Čulík

Autoři jako Karel Dolejší varují, že pokud by se v České republice dnes nezakazovaly "kontroverzní" politické strany, mohla by česká společnost propadnout fašistickým tendencím. Jako by se někdy v historii dalo zabránit převažujícím náladám ve společnosti úředním zákazem!

A jak se vůbec dá kriminalizovat instituce? Snad se měly trestně stíhat osoby, které se dopustily násilných trestných činů, ne?

Ve zdravé demokracii se vede kvalitní veřejná diskuse a v jejím rámci se občanům ozřejmuje, jak a proč jsou určité politické postoje škodlivé - třeba proto, že úsilím o diskriminaci určitých složek obyvatelstva dojde nakonec i k diskriminaci samotných aktivistů.

Osobně se daleko více obávám možné fašizace státní moci než třiceti trapných stoupenců tzv. "Dělnické strany" - které jejím zákazem poskytla státní moc neuvěřitelnou celostátní publicitu a zbytečně i auru mučedníka.

Důkazem, že soudní zákaz Dělnické strany povede k prosazování konvenčního establishmentového myšlení na úkor pluralitního uvažování, je i skutečnost, že policie protiprávně rozehnala středeční demonstraci na podporu Dělnické strany. Holt to jsou fašisti, tak co bychom vůči nim dodržovali zákony, že?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010