BBC: Afghánské prezidentské volby jsou ohroženy podvody a korupcí

19. 8. 2009

Společnost BBC zjistila, že nadcházející prezidentské volby v Afghánistánu jsou ochromeny podváděním a korupcí. Volební lístky se otevřeně prodávají a kandidáti nabízejí úplatky ve výši tisíců dolarů za volební hlasy. Předvolební kampaň už skončila a prezidentské volby se mají konat ve čtvrtek. V nich bude čelit dosavadní prezident Hamid Karzai 41 vyzyvatelům. V posledních dnech před volbami spáchali extremisté celou řadu vražedných atentátů.

Vysoký činitel Nezávislé afghánské volební komise popřel tvrzení BBC, že se prodávají volební lístky.

Avšak BBC použila Afghánce v civilním oděvu, který se v Kábulu sháněl po volebních lístcích, které by bylo možno odkoupit, a dostal nabídku 1000 volebních lístků, každý byl na prodej za 10 dolarů.

Jiní prodejci mu činili obdobné nabídky. BBC konstatuje, že je nemožné zjistit, kolik volebních lístků bylo takto prodáno, ale několik osob bylo zatčeno.

Podle zpráv byl některým jednotlivcům vydán větší počet volebních lístků a vládní zaměstnanci aktivně a protizákonně dělají kampaň pro některé kandidáty.

Jedna nezávislá monitorovací organizace ukázala důkazy volebních podvodů afghánských volebním činitelům, avšak ti nepodnikli v té věci žádné kroky.

Západní činitelé přiznávají, že afghánské volby budou nedokonalé, ale říkají, že nedokonalé volby jsou lepší než žádné volby.

Hlavním kandidátem je zřejmě stávající prezident Hamid Karzai. V televizní debatě byl nucen obhajovat své styky s nechvalně známým válečným magnátem generálem Abdulem Rašidem Dostumem.

Afghánské vysílání rozhlasu BBC podniklo průzkum, z něhož vyplývá, že afghánská vláda nekontroluje až 30 procent území Afghánistánu. Mluvčí prezidenta Karzaie to popřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009