Vědecký výklad: Dobré výhledy zdravotnictví

19. 8. 2009 / Wenzel Lischka

Doba se změnila a již nemáme tu škaredou totalitu. Můžeme svobodně dýchat demokratický vzduch. Některým z nás to však nestačí a nestále brblají. Třeba tvrdí, že místo vzduchu dýchají smog.

Takové argumenty jsou nejapné. Ti, kteří si stěžují na kouř, mají dbát rad lékařů a nekouřit! Kouření totiž škodí zdraví. A nejvíce to pasivní! Proto raději aktivně kuřte.

Dříve byl vzorem našeho zdravotnictví Svaz sovětských socialistických republik, dnes jsou to Spojené státy americké, a zítra to bude zase Čína, a ještě předtím to byla Německá třetí říše, Anglie, Francie a Rakousko-Uhersko. Model tureckého hospodářství jsme již převzali mnohem dříve předtím, když hlavním městem Čech byl ještě Kocourkov a nikoliv Praha (foneticky od slova "hrabat"). Jen hlupák by se chtěl vrátit k sovětskému vzoru a kritizuje americký!

My totiž nemáme na vybranou. Jako vždy, ve správné svobodné demokracii, si totiž můžeme vybrat jenom z nabídky, kterou nám předkládá někdo jiný. Buďme rádi, že to nejsou Eskymáci, neboť bychom místo toaletního papíru a dámských vložek museli používat tulení kůži. Víte, jak málo tuleňů je v našich zoologických zahradách? A víte, jak ta kůže na intimních místech hrozně dře?

Museli bychom tulení kůži dovážet a na slovo poslouchat rybím tukem zapáchající Eskymáky. A pořád bychom museli oslavovat místo komunizmu nebo demokracie jenom led, a žrát pouze zmrzlinu a eskymo. Takto dovážíme jenom americké modely zřízení, vizáže, šatů, zdravotnictví, a žereme jen hamburgery, colu a americké filmy.

Geniální profesoři ekonomie nám vysvětlili, že ve svobodné demokratické společnosti se vše řídí penězi. Peníze nejsou špinavé. Peníze nesmrdí. Ani rybím tukem, ani krví. Říká se jim prachy, protože jsou prachem a v prach vše obrátí. Kvůli nim se práší. Přinejmenším z těch amerických se sype kokain.

My, hlupáci nakažení komunizmem, jsme našim ekonomům nevěřili, neboť za komunizmu bylo všechno zadarmo a všechno stálo za nic. Přitom jako důkaz oprávněnosti tvrzení tržních ekonomů stačí úplně malý pokus: Pokuste se žít bez peněz (včetně toho, že by jimi platil někdo za vás). Nelze to.

Biologové zjistili, že člověk přežije bez vzduchu jen několik minut, bez vody několik dní a bez jídla několik týdnů. Ekonomové zajistili, že bez peněz se nenarodíte, nežijete a rovněž ani neumřete. Pokud vám někdo vezme peníze, zemřete. Dokud je máte, tak žijete.

Problémy s přežitím na této planetě ("planeta" od slova "planý", "zplanýrovat") se vědcům podařilo vyřešit substitucí vzduchu kouřem, vody alkoholem (případně silnější colou) a jídla umělou hmotou. Peníze ovšem ničím nahradit nelze. Jsou tou nejvirtuálnější a nejduchovnější realitou našeho života, podobně jako ekonomický bůh Hospodin.

Vesmír nebyl stvořen nějakou věcí konkrétní, ale zcela abstraktním počinem. Vznikl z ničeho a v nic se obrátí. Žijte penězi a budete žít duchovně věčně.

Primitivní život se dříve zaostale rozmnožoval pomocí pohlavního styku. Zároveň s tím se však přenášela dědičná smrtelná choroba smrti. Této nákaze se však v civilizované společnosti podařilo učinit naprostou přítrž.

Dovedete si představit, že by se v naší kultuře mohli vyskytnout dva občanští pohlavní jedinci, za kterými by nebyly vůbec žádné finanční procesy? Je to zcela nemožné. Přinejmenším již jejich rodiče a prarodiče byli životně zcela závislí na penězích a nikoliv na smrti.

Demokracie a tržní ekonomika nám dosud nepronikla dostatečně do krve. Vyžadujeme, aby se o naše zdraví staral někdo jiný, a nejlépe zdarma. Pokud by se každý staral o své zdraví sám, nikdo by nepotřeboval lékaře. Bylo by to však vůči zdravotníkům sprosté, neboť oni se nesobecky starají o naše zdraví a peněženky.

Americký model zdravotnictví, který přebíráme, je naprosto správný. Je správné, že jej zavedeme! Postupně nás totiž vymaňuje z totalitního komunistického modelu zdravotnictví, kdy se o naše zdraví a svobodu staral někdo jiný. Pouze nechápavci jej kritizují.

Abychom pochopili výhledy našeho, světového či amerického zdravotnictví, musíme si uvědomit, že úplným zdravím je smrt. Ona je absolutní svobodou. Je tedy mnohem lepší, když se o svoje zdraví (smrt) budeme každý starat sám, než aby se o něj staral někdo jiný. Starost o svoji vlastní smrt, je tím nejsvobodnějším a nejdemokratičtějším právem a projevem člověka. Občané, pro boha, už té demokracii konečně rozumíte?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009