RAKOVINA:

Rodiče by neměli dětem dávat ke svačině šunku ani salám

19. 8. 2009

Rodiče by neměli dávat dětem ke svačině šunku ani salám, protože průmyslově zpracovaná masa zvyšují risk rakoviny tlustého střeva, varuje organizace World Cancer Research Fund (WCRF). Její odborníci si přejí, aby rodiny namísto toho používaly kuřecího masa, ryb, sýrů s nízkým obsahem tuku, humus či malé množství libového masa.

Děti by vůbec neměly jíst salámy a šunku, protože pokud si na ně navyknou, povede to u nich k rakovině v pozdějším životě, uvádí WCRF.

Kdyby lidé jedli méně než 70 gramů průmyslově zpracovaného masa (salámů, šunky, slaniny) týdně, v Británii by bylo diagnostikováno s rakovinou tlustého střeva o 3700 lidí méně.

Organizace Cancer Research k tomu dodává, že lidé umírají na rakovinu, protože neznají její příznaky. Až o 5000 více případů rakoviny v Británii by se dalo vyléčit, kdyby lidé byli diagnostikováni dříve. Charitativní organizace Cancer Research spolupracuje s britským ministerstvem zdravotnictví na velkém projektu, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o příznacích rakoviny a umožnit jim nemoc poznat v jejím raném stádiu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009