David Cameron varuje, že Británie nemusí být schopna splatit svůj státní dluh

19. 8. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron zesílil svou předvolební rétoriku, když varoval, že protikrizové výdaje vlády Gordona Browna mohou vést k tomu, že Británie nebude schopna splatit své státní dluhy. Označil plány labouristické vlády zdvojnásobit v nadcházejících pěti letech státní dluh na 1,4 biliony liber za "ostudné" a varoval, že by to mohlo vést k bojkotu Británie zahraničními investory. Labouristická strana jeho výroky označila za projev politické naivity.

Poradce labouristického ministra financí Alistaira Darlinga uvedl: "Cameron řekl neuvěřitelnou pitomost, která prozrazuje jeho nezkušenost a oportunismus. Namísto toho, aby lidi strašil, by měl Cameron vysvětlit, proč si myslí, že je správné ohrozit vyhlídky na oživení tím, že začneme teď škrtat výdaje."

Cameron vystoupil s provokativním americkým univerzitním učitelem Nassimem Nicholasem Talebem. Labouristická strana toho využila k útoku na Camerona a poukázala na to, že se spojuje s lidmi "s výstředními názory". Minulý týden pro pro Camerona velmi obtížný, protože konzervativní europoslanec Daniel Hannan označil britské státní zdravotnictví v pravicové americké televizi Fox News za "šedesát let starou chybu".

Taleb v Cameronově přítomnosti přednesl celou řadu kontroverzních názorů, například:

  • Globální oteplování nezpůsobil člověk
  • Barack Obama možná ponese vinu za vznik hyperinflace
  • Ekonomické krize jsou dobrá věc, protože se na nich dá vydělat.

Cameron zdůraznil, že s Talebovými názory na globální oteplování nesouhlasí, pak se ovšem labouristé ptají, proč vystupuje na společné platformě s lidmi, s nimiž nesouhlasí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009