FT: Obama by měl změnit svou argumentaci o reformě zdravotnictví

19. 8. 2009

Obamova reforma zdravotnictví se dostala do potíží nikoliv proto, že jsou proti ní konzervativní Republikáni, píše v deníku Financial Times Clive Crook. Konzervativní Republikáni se budou vždycky stavět proti jakékoliv reformě. Obamova reforma zdravotnictví se dostala do potíží, protože jsou proti ní umírnění Republikáni a protože i mnoho umírněných Demokratů má své pochybnosti. Obama musí přesvědčit své umírněné stoupence.

Obama stále tvrdí, že základním důvodem pro reformu zdravotnictví je snížení nákladů na zdravotnictví, a že tento důvod je dokonce důležitější než poskytnutí zdravotní péče všem.

Jenže nezávislá Kancelář pro rozpočet Kongresu analyzovala plány Demokratů a zjistila, že dlouhodobě budou znamenat podstatné zvýšení nákladů na zdravotnictví. To ochromilo jádro Obamovy argumentace a zejména to znejistilo umírněné Demokraty.

Bývalo by daleko lepší, kdyby Obama přiznal od samého začátku, že reforma zdravotnictví bude nákladná a že všeobecná zdravotní péče, zejména s důrazem pokračující zdravotní péče pro ty, kdo jsou dnes pojištění, za ty peníze stojí a že se to vyplatí.

Bitva není prohraná, ale Obama musí změnit svůj přístup. Jeho chybou od začátku bylo přislíbit Američanům něco zadarmo. Rozumní, pragmatičtí centristé v USA, kteří Obamu podporují, na to pohlížejí s pochybnosti a mají pravdu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009