Letní anabáze s Telefónicou aneb volej ve dne v noci

19. 8. 2009 / Anděla Horová

I když tentokrát nebude nic o umění, příběh o společnosti Telefónica a jejích praktikách v komunikaci se zákazníky by jistě vydal přinejmenším na absurdní drama. Koncem července mne totiž navštívili agenti této „ou tů“ a dodnes lituji, že jsem je pustila do domu. Začali poplašnou zprávou, že wi-fi signál, který používám, bude do dvou měsíců v této oblasti zrušen a nabídli mi ty nejvýhodnější služby. Nevím, proč jsem se nechala zblbnout, asi na mne dolehla malátnost z horkých dnů, ale tak jako tak, smlouvy uzavřené mimo prodejny O2 můžete bez uvedení důvodu podle Směrnice o smlouvách uzavřených mimo prodejnu 85/577 EHS do sedmi dnů zrušit.

Raději stranu klenutou než překlenovací

19. 8. 2009 / Milan Daniel

Dobře rozumím znechucení značného procenta voličů z toho, co se odehrává nejen na tuzemské politické scéně, ale zejména za ní. Strany měříme nejen jejich programy a případným přínosem, který by představoval výnos z jejich realizace, ale současně i mravností jejich reprezentantů.

Ruští agenti podruhé: Mastička na bolavou dušičku

19. 8. 2009

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

19.8. 2009

Iniciativa Ne základnám se důrazně ohrazuje proti opětovnému spojování svých aktivit s působením ruských tajných služeb na území ČR. Lidové noviny (LN) a Mladá fronta Dnes (MfD) se prostřednictvím svých redaktorů dopouštějí manipulace a poškozování dobrého jména Iniciativy. Zároveň znevažují většinu obyvatel České republiky, neboť sugerují, že za jejich odmítavým postojem proti radaru nestojí racionální důvody, ale jakési rejdy dvou nejmenovaných ruských diplomatů.

"Proč podporujete nacistickou politiku?" - "S vámi je hovor jak s jídelním stolem"

19. 8. 2009

Až do CNN se dostala výměna slov mezi kritičkou Obamovy zdravotnické reformy a demokratickým senátorem Barneym Frankem na "radniční schůzi" v Dartmouthu, jíž se v úterý večer zúčastnilo asi 500 lidí.

"Proč podporujete nacistickou politiku," zeptala se senátora žena z publika držící Obamovu fotografii s hitlerovským knírkem.

"Na jaké planetě trávíte většinu svého času?" opáčil senátor, obecenstvo zatleskalo.

"Je to skutečně poctou 1. dodatku americké ústavy [zajišťujícímu svobodu slova, pozn. red.], že se volně šíří takto sprosté a odporne nesmysly," dodal senátor a pokračoval:

"Madam, snažit se s vámi konverzovat, to je jako snažit se diskutovat s jídelním stolem. Nemám o tom zájem."

Podrobnosti a video v angličtině ZDE

Libyjec odsouzený za Lockerbie bude ve čtvrtek propuštěn

20. 8. 2009

Abdelbaset al-Megrahi, který byl odsouzen na doživotí za údajné usmrcení 270 osob při atentátu na letadlo, letící před Vánocemi 1988 z Frankfurtu do USA, bude propuštěn z věznice ve skotském Greenocku ve čtvrtek ve 13 hodin. Důvodem jeho propuštění je, že má nedlouho před smrtí. Trpí rakovinou prostaty, která je agresivní a pokročilá. Skotský ministr spravedlnost Kenny Macaskill odmítne nátlak od americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, aby al-Megrahiho nepropouštěl. Skotsko odmítá obvinění, že uzavřelo s Libyjí tajnou politickou dohodu, v jejímž rámci mají být v Libyji prosazovány lukratiní západoevropské olejářské zájmy.

Četní pozorovatelé považují odsouzení al-Megrahiho na základě sporných a nepřímých důkazů za justiční omyl. Spojené státy to však neuznávají. Al-Megrahi v minulých dnech zrušil své odvolání, které mělo zkoumat neprůkaznost důkazů v jeho věci, protože by jinak nemohl dostat milost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Situace Českých aerolinií je kritická

19. 8. 2009

Tisková zpráva

19.8.2009 Praha

Profesní a odborová organizace CZALPA ČSA, která sdružuje přes 500 pilotů letecké společnosti ČSA, dnes zaslala otevřený dopis předsedovi vlády ČR Janu Fischerovi, ve kterém ho informuje o kritické situaci v ČSA a.s.

Vzhledem ke kritické situaci uvnitř společnosti ČSA a odstoupením jediného strategického investora z privatizačního procesu, se dnes CZALPA obrátila otevřeným dopisem na předsedu vlády ČR Jana Fischera. Dopis byl v kopii zaslán ministrům dopravy a financí a dále předsedům všech parlamentních stran. Jeho text najdete v příloze této zprávy.

Už žádná cizí vojska

19. 8. 2009

tisková zpráva Ne základnám

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám Ve čtvrtek, 20. srpna ve 22h se u metronomu na Letné uskuteční happening Iniciativy Ne základnám.

V předvečer uplynutí 41 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa si Iniciativa připomene tuto událost vypuštěním 41světelných balonů z bývalého Stalinova pomníku na Letenské pláni. "Akce má nejen vzpomínkový charakter, ale je také výzvou, abychom znovu nepřipustili přítomnost cizích vojsk na našem území," řekl mluvčí Iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

PROTEST:

Brian Haw táboří na chodníku před Dolní sněmovnou už 3000 dní

19. 8. 2009

Šedesátiletý Brian Haw je, jak píše deník Independent, nejpermanentnějším symbolem svobody projevu v Británii, v zemi, která trpí stále autokratičtějšími zákony, které omezují právo na shromažďování. Ve středu 19. srpna bude tábořit na chodníku před Dolní sněmovnou v londýnském Westminsteru už 3000. den.

"Tři tisíce zatracených dní tady spím a dívám se, jak politikové lžou, zatímco děti dál umírají a lidi chodí kolem. A všichni z nás za to neseme odpovědnost."

Osm let táboří Brian Haw ve stanu na chodníku před Dolní sněmovnou. Hlučně kritizuje britskou politickou elitu za to, že vede dvě vysoce kontroverzní války. Obviňuje britskou vládu z "vraždění, mučení a genocidy".

Ty zločince v bankách je možné bojkotovat

19. 8. 2009

Pamatujete se na ty banky, které byly tak blízko kolapsu, byly tak zoufalé, že potřebovaly finanční pomoc od vlád? No, teď se ukazuje, že se devět těchto bank v USA - které dohromady od vlády dostaly 175 miliard dolarů na svou záchranu - vrátilo ke svým zlozvykům: loni tyto banky vyplatily svým zaměstnancům prémie ve výši 32,6 miliard dolarů. Například pán vesmíru ze Citigroup, Andrew Hall, dostal prémii ve výši 98,9 milionů dolarů a 5000 šťastlivců v bankách každý dostal více než 1 milion dolarů, píše Jonathan Freedlander v deníku Guardian. Obdobně to vypadá v londýnské City.

Řešením by mohlo být hledat odlišná, méně konvenční řešení. Co takhle se obejít bez bank?

RAKOVINA:

Rodiče by neměli dětem dávat ke svačině šunku ani salám

19. 8. 2009

Rodiče by neměli dávat dětem ke svačině šunku ani salám, protože průmyslově zpracovaná masa zvyšují risk rakoviny tlustého střeva, varuje organizace World Cancer Research Fund (WCRF). Její odborníci si přejí, aby rodiny namísto toho používaly kuřecího masa, ryb, sýrů s nízkým obsahem tuku, humus či malé množství libového masa.

Děti by vůbec neměly jíst salámy a šunku, protože pokud si na ně navyknou, povede to u nich k rakovině v pozdějším životě, uvádí WCRF.

Kdyby lidé jedli méně než 70 gramů průmyslově zpracovaného masa (salámů, šunky, slaniny) týdně, v Británii by bylo diagnostikováno s rakovinou tlustého střeva o 3700 lidí méně.

Organizace Cancer Research k tomu dodává, že lidé umírají na rakovinu, protože neznají její příznaky. Až o 5000 více případů rakoviny v Británii by se dalo vyléčit, kdyby lidé byli diagnostikováni dříve. Charitativní organizace Cancer Research spolupracuje s britským ministerstvem zdravotnictví na velkém projektu, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o příznacích rakoviny a umožnit jim nemoc poznat v jejím raném stádiu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PROTI RAKOVINĚ:

Strach z kolonoskopie tlustého střeva je zbytečný

19. 8. 2009

Tisková zpráva občanského sdružení Onkomaják

Strach z kolonoskopie tlustého střeva je zbytečný, podle lékařů vyšetření nebolí, pomáhá zachraňovat životy a šetří peníze ve zdravotním systému

Občanské sdružení Onkomaják nabízející pomoc onkologickým pacientům zorganizovalo ve spolupráci s agenturou Factum Invenio průzkum znalostí Čechů o rakovině tlustého střeva a konečníku. Osloveno bylo 513 respondentů v nejvíce ohrožené věkové skupině 50-75 let. V této věkové kategorii se rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytuje nejčastěji. Výsledky ojedinělého šetření pomohou přesně zacílit celostátní osvětovou kampaň, kterou Onkomaják plánuje spustit na podzim tohoto roku. Podrobné informace ke kampani budou zveřejněny za několik týdnů na tiskové konferenci za účasti zástupců občanského sdružení Onkomaják, Factum Invenio a České onkologické společnosti ČLS JEP.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Při srovnání s jinými státy je v ČR dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění. "Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 7800 osob," upřesnil prof. Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Vědecký výklad: Dobré výhledy zdravotnictví

19. 8. 2009 / Wenzel Lischka

Doba se změnila a již nemáme tu škaredou totalitu. Můžeme svobodně dýchat demokratický vzduch. Některým z nás to však nestačí a nestále brblají. Třeba tvrdí, že místo vzduchu dýchají smog.

Takové argumenty jsou nejapné. Ti, kteří si stěžují na kouř, mají dbát rad lékařů a nekouřit! Kouření totiž škodí zdraví. A nejvíce to pasivní! Proto raději aktivně kuřte.

Vjačeslav Molotov podepisuje Pakt Molotov - Ribbentrop

HISTORICKÁ ANALÝZA

O globálních problémech musejí spolurozhodovat všichni

19. 8. 2009 / Jan Prokeš

Sovětsko–německá smlouva o neútočení, známá také jako pakt Molotov–Ribbentrop, byla podepsána v Moskvě v noci z 23. na 24.srpna 1939 oběma tehdejšími ministry zahraničí a za přítomnosti Stalina. Kromě klauzulí, týkajících se samotné záruky vzájemné bezpečnosti, obsahovala významné ekonomické a obchodní závazky (v podstatě německé stroje, technologie a zbraně za sovětské suroviny – zejména ropu, nerosty,obilí atd.). Z geopolitického hlediska a pro další mezinárodní vývoj byl však klíčový tajný dodatkový protokol, definující sféry vlivu obou mocností ve východní Evropě.

Lidovky: proradarový nesmysl převlečený za okurkovou zprávu

19. 8. 2009 / Štěpán Kotrba

Autorka, která dva roky převážně popularizovala Julínkovy zdravotní reformy, poplatky a řízenou péči Chrenkova Agelu v článcích, které lze označit daleko více za propagační a nikoliv odborné, se náhle stala "odbornicí" na ruské tajné služby a protiradarové hnutí... I tak lze komentovat nejnovější článek Adély Čabanové v Lidových novinách pod titulkem "Česko vypovědělo dva diplomaty kvůli jejich aktivitám proti radaru".

O rudém nebezpečí Sarah Palinové

19. 8. 2009

Palinismus je aktualizovaná verze mccarthyismu, který se jmenuje podle někdejšího senátora Josepha McCarthyho, demagoga a opilce. Podle wikipedie mccartyhismus znamená "nezodpovědná, nepodložená obvinění a demagogické útoky na charakter či vlastenectví politických odpůrců." Pokud víme, Sarah Palinová není opilec, píše v deníku Wasghinton Post Richard Cohen.

FT: Obama by měl změnit svou argumentaci o reformě zdravotnictví

19. 8. 2009

Obamova reforma zdravotnictví se dostala do potíží nikoliv proto, že jsou proti ní konzervativní Republikáni, píše v deníku Financial Times Clive Crook. Konzervativní Republikáni se budou vždycky stavět proti jakékoliv reformě. Obamova reforma zdravotnictví se dostala do potíží, protože jsou proti ní umírnění Republikáni a protože i mnoho umírněných Demokratů má své pochybnosti. Obama musí přesvědčit své umírněné stoupence.

Šest lobbyistů na zákonodárce - aneb dolarová demokracie

18. 8. 2009 / Karel Dolejší

Levice Demokratické strany a občanské iniciativy se mohou snažit zastavit Obamův ústup od plánu na státní zdravotnický systém - protitlak v Kongresu, který vychází od farmaceutického průmyslu a pojišťoven, je ale tak velký, že šance na úspěch vyhlížejí prachšpatně. Konstatování "Blue Dog" Demokratů, že prezidentem prosazovaná alternativa nebyla nikdy reálná, se ex post ukazuje jako poměrně realistické hodnocení situace. Proti Obamovu plánu pracovalo koncem minulého týdne kolem už 3 300 lobbyistů, to znamená šest na každého zákonodárce - a neustále se registrovali další. Podle agentury Bloomberg jejich počty již trojnásobně přesáhly počet registrovaných příslušníků lobby obranného průmyslu a kampaň, která jen do konce června stála přes 260 milionů dolarů, už zahrnuje všech 10 největších lobbyistických firem v USA. Dalších 53 milionů bylo vynaloženo na reklamu. Larry McNeely z bostonské U.S. Public Interest Research Group upozorňuje, že šustění tolika dolarů už prostě přehlušilo hlas veřejnosti. Tolik Bloomberg.

V Americe je šílenství trvalým onemocněním

18. 8. 2009

V Pennsylvánii minulý týden se jeden občan, třesoucí se hněvem, přiblížil na dotek nosu svému překvapenému senátorovi: "Jednoho dne před vámi bude stát Pán Bůh a bude vás soudit a taky všechny ostatní vaše kumpány ve Washingtonu. A pak dostanete, co si zasloužíte," píše v deníku Washington Post Rick Perlstein.

V Michiganu se zase do mysli vetkl otec, který přivezl svého invalidního dospělého syna na kolečkovém křesle až těsně k republikánskému poslanci Johnu Dingellovi a řval, že "podle Obamova zdravotnického plánu, který podporujete, by nedostal tento muž vůbec žádnou zdravotní péči!"

BBC: Afghánské prezidentské volby jsou ohroženy podvody a korupcí

19. 8. 2009

Společnost BBC zjistila, že nadcházející prezidentské volby v Afghánistánu jsou ochromeny podváděním a korupcí. Volební lístky se otevřeně prodávají a kandidáti nabízejí úplatky ve výši tisíců dolarů za volební hlasy. Předvolební kampaň už skončila a prezidentské volby se mají konat ve čtvrtek. V nich bude čelit dosavadní prezident Hamid Karzai 41 vyzyvatelům. V posledních dnech před volbami spáchali extremisté celou řadu vražedných atentátů.

Vysoký činitel Nezávislé afghánské volební komise popřel tvrzení BBC, že se prodávají volební lístky.

BRITÁNIE:

Téměř milion mladých lidí dnes nedělá nic

19. 8. 2009

Rekordní počty mladých lidí ve věku od 18 do 24 let nechodí do školy, na univerzitu, ani nepracují. Týká se to každého šestého mladého člověka v Británii, celkem 835 000 lidí, o 100 000 více než loni touto dobou, a očekává se, že toto číslo dále poroste. Celkem nedělá v Británii nic 959 000 lidí ve věku od 16 do 24 let. Opozice vládu obviňuje, že vytvořila celou "ztracenou mladou generaci".

Od Nového roku chce labouristická vláda zavést princip, že každému mladému člověku, nezaměstnanému rok, bude nabídnuto zaměstnání, kvalifikační kursy či další vzdělávání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vysokoškolští studenti v Anglii skončí školu s dluhem 23 500 liber

19. 8. 2009

Studenti na anglických vysokých školách, kteří začnou studovat letos na podzim, skončí po třech letech studia s většími dluhy než jakákoliv předchozí generace: s dluhem ve výši 23 500 liber (705 000 Kč). Částka je o 11 procent vyšší než loni - hlavně proto, že v důsledku hospodářské krize je pro studenty nyní obtížné najít studentské brigády. V současnosti vydělává průměrný student brigádami 41 liber (cca 1200 Kč) týdně, ale to nemusí být v nadcházejícím školním roce k dispozici.

Vedoucí činitelé studentských organizací i univerzitní učitelé varovali, aby vláda nezvyšovala univerzitní školné, které v současnosti dosahuje v Anglii částky 3150 liber ročně (ve Skotsku je pregraduální studium pro občany EU, včetně Čechů, s výjimkou Angličanů, zdarma, další informace ZDE).

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Cameron varuje, že Británie nemusí být schopna splatit svůj státní dluh

19. 8. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron zesílil svou předvolební rétoriku, když varoval, že protikrizové výdaje vlády Gordona Browna mohou vést k tomu, že Británie nebude schopna splatit své státní dluhy. Označil plány labouristické vlády zdvojnásobit v nadcházejících pěti letech státní dluh na 1,4 biliony liber za "ostudné" a varoval, že by to mohlo vést k bojkotu Británie zahraničními investory. Labouristická strana jeho výroky označila za projev politické naivity.

Historie Laterny Magiky

19. 8. 2009

Rád bych poděkoval za článek Tomáše Koloce s názvem "Zánik Laterny magiky...", píše Štěpán Kubišta z Národního divadla.

Článek samotný obsahuje některé nepřesnosti a neumožňuje čtenářům pohled na věc z "druhé strany" (což částečně napravuje Marko Ivanovič ve své reakci), ale seznamuje čtenáře s problémem, o kterém je opravdu třeba hovořit. Pro objektivitu posílám drobné upřesnění ohledně začlenění Laterny magiky v její historii. Může také drobně pohled na celou věc změnit...

Jak vážné téma uniká v pavlačové diskusi

18. 8. 2009 / Bohumil Kartous

Politická aféra může být dobrým příkladem toho, jak se skutečnost v přímém přenosu proměňuje a co ji vlastně tvoří. Případ "Toskánsko" zaznamenal v médiích zajímavý vývoj.

Pozitivně bylo dokázáno, že politické, hospodářské a zprostředkovatelské špičky spolu tráví dovolenou, a že tedy dochází k jejich velmi úzkým kontaktům. Otevírá se celá řada otázek souvisejících s tím, co taková míra provázanosti elit znamená pro demokracii.

Octopus vulgaris.

Solidarita otřesných

17. 8. 2009 / Karel Dolejší

V bestselleru Josepha Stiglitze Globalization and its discontents (London, Penguin Books 2002) lze kupodivu nalézt i několik odstavců o České republice. Jádro tvoří sedmá kapitola věnovaná sporu "šoková versus gradualistická reforma", kde Stiglitz poukazuje na výsledky čínských ekonomických reforem a "šoková" ČR mu přitom slouží jako negativ: Klausův "velký skok vpřed" dal vzniknout skupině zločinců v bílých límečcích (white-collar criminals), kteří sice vynikají ve schopnosti obírat naivní spoluobčany, nevytvořili však žádný rozumný základ dalšího zdravého vývoje ekonomiky. Tolik Stiglitz.

Rozdělení majetků během kritizované "rychlé" privatizace poté nezrevidovala ani halasně vytrubovaná Zemanova "Akce čisté ruce" - a tak majetky horečně vzniklé v dobách, kdy politikové nedokázali poznat špinavé peníze, vytvořily lehce-topně-olejové podhoubí, z nějž časem vyrašila mafiánská politika s pravolevou tváří. Prezidentovy halasné nářky nad tím, že politika prorostla lobbyingem, jsou v této souvislosti vrcholným pokrytectvím - vždyť jde jen o zralý plod toho, co on sám na počátku 90. let pomáhal zakládat. Nezávislé kandidátky a nové strany usilující o reformu zasmrádajících poměrů jsou z principu nezávislé především na penězích spočívajících "v těch správných rukou", které za scénou hýbou českou politikou, a v případě skutečného úspěchu se nová politická uskupení stávají rutinním cílem náhončích nabízejících přízeň vlivných hospodářských subjektů - a možná i něco více...

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE

Rozvrat veřejných financí v ČR a možná řešení

17. 8. 2009 / Ilona Švihlíková

„V důsledku ekonomické recese došlo k významné změně fiskálního cíle. Ten nyní spočívá v udržení deficitu státního rozpočtu maximálně ve výši 166 mld. Kč v roce 2010, 164 mld. Kč v roce 2011 a 158 mld. Kč v roce 2012. Tomu odpovídá i plánované snížení střednědobých výdajových rámců v letech 2010 a 2011 a jejich nastavení pro rok 2012. Takto definovaná fiskální politika znamená pro rok 2010 zhoršení deficitu vládního sektoru na 5,1 % HDP a následné mírné zlepšování deficitu až na 4,3 % HDP v roce 2012.“

Zdroj: Fiskální výhled ČR, květen 2009, Ministerstvo financí ČR

Přestože ekonomičtí experti odborů již dlouho upozorňovali na to, že reforma veřejných financí vlády M. Topolánka povede k závažným výpadkům příjmů, byli v odborné debatě upozaděni. V současné době se opět (byť je před volbami) rozbíhá debata o neudržitelném stavu českých veřejných financí, který byl patrný latentně již delší dobu, ovšem vynikající hospodářské výsledky především let 2005-2007, kdy se česká ekonomika ocitla na svém vrcholu, tyto problémy přikryly.

Zánik Laterny magiky -- další zlikvidované rodinné stříbro, nebo opravdová nutnost?

17. 8. 2009 / Tomáš Koloc

9: května 2009 uplynulo padesát let od založení prvního multimediálního divadla na světě (prvenství má na svém vrubu víc), a to Laterny magiky, jako stálé divadelní scény. Od 30. 6. téhož roku jí Národní divadlo neprodloužilo smlouvu na pronájem Nové scény, v níž Laterna magika sídlí. Od 1.1. 2010 ji pak Ministerstvo kultury ČR jako samostatný subjekt ruší. Tichý způsob jejího zániku není v historii první (a nejspíš ani poslední), a přesně odpovídá duchu, v němž si s Laternou magikou už vyřizovali účty mnozí mocní minulého půlstoletí.

Jsem vděčná, že Murdoch chce zpoplatnit tisk na internetu

18. 8. 2009

Pokud je budoucnost internetu, proč nepřestaneme tisknout noviny na papíře a prostě nepíšeme jen elektronicky ptá se Mary Dejevsky v deníku Independent.

Důvodem je, že i když deníky krachují, internetový ekonomický model je ještě horší. Internetový žurnalismus neprokázal, že může existovat bez platících čtenářů.

Většina internetových serverů totiž nepřináší původní materiály: a pokud ano, většina autorů je píše zadarmo. Jejich editoři jsou v podstatě sběratelé: vybírají si články, které jsme napsali my, ve staromódních novinách, a dostali jsme za ně zaplaceno od zaměstnavatelů. Není zjevné, že vzhledem k tomu, že internetový žurnalismus nemůže sám o sobě přežít, nemůže se stát ekonomickým modelem budoucnosti?

Vtip dne

19. 8. 2009

Zemanovi nařídili, aby se v televizi omluvil. Podle znění rozsudku má vyjádřit upřímnou lítost nad svým výrokem, že všichni novináři jsou idioti. Zeman sedí ve studiu v přímém přenosu, kamera jede, Zeman nakloní hlavu a povídá: "Tak já tedy upřímně, ...a dokonce velice upřímně lituji, že všichni novináři jsou idioti."

Jiří Havel, europoslanec ČSSD, Facebook status

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2009

10. 8. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2009 přispělo celkem 200 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 570.28 Kč, příjem z reklamy byl 4285 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 7. 2009 částku 20 612.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a