2. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2008

ČSSD se nedokázala poučit z programové zrady, ani z arogance

Občané ČR v posledních legislativních volbách nedali většinu hlasů liberálně pravicovému programu ODS. Přesto se už dva roky země otřásá pod reformačními kroky pravicové vlády . Ať už jde o oklešťování sociálních práv zaměstnanců, zpoplatnění služeb ve zdravotnictví, ale i ve směřování zahraniční politiky - konfrontaci se zeměmi, které v hledáčku amerických zbrojních monopolů unikají mimo dostřel. Vládní koalice vedená ODS přizpůsobila svým potřebám stranu Zelených. A ty nemají, jak známo, jinde ve světě pravicově-liberální žebříček hodnot. Křesťanští demokraté hrají na více šachovnicích, a každé patové řešení je posunuje blíž hranici nevolitelnosti. Všemi přiživovaná a uměle prodlužovaná aféra jejich předsedy prozrazuje o politické kultuře v této zemi víc, než mediálně infantilní kuřimská story.

Startovní bloky pravicové vládě podržela ČSSD svými přeběhlíky. Otřásl se samotný princip zastupitelské demokracie, opírající se o svobodné volby. Občan jako fenomén demokratické společnosti byl selháním několika osob podveden a zbaven legálního práva rozhodovat o věcech veřejných. Jeho příklon k programu se solidárním a sociálním směřováním byl odkloněn na vedlejší kolej. K poslancům Melčákovi a Pohankovi přibyli další dva, jejichž hlasy budou rozhodující v hlasováních Sněmovny. Pro jistotu. Pomalu mizí za horizontem bezprecedentní předvolební podvod s Kubiceho zprávou. Jak je vidět, exekutivě a justiční mafii je dovoleno vše. K resentimentu ublíženosti se přimísila hořkost zrady. Dost problémů na jednu politickou formaci. Naštěstí pro ČSSD zaúřadoval jako deux ex machina otřes z vlády pravice. Její preference krátkodobě vystoupaly. Jenže místo směřování k moderní levicové straně nastoupilo uspokojení z možnosti být preferovaným protihráčem. Mocenská partie, která nezlepšuje vnitrostranickou soudržnost ani respekt k stranickému programu. V zákulisí už poslanci uvažují o možných scénářích parlamentních patů či nové, jaderně energetické koalici. V té už nebudou nejspíše ani modrozelení, ani křesťané. Proč také?

Sociální demokracie se ocitá před Rubikonem. Jmenuje se "modernizace". Úvodní „průzkum bojem“ se Jiřímu Paroubkovi zdařil jen způli. Na posledním stranickém sjezdu mu schválili přímou volbu předsedy všemi straníky. Se škodolibostí, delegátům vlastní. Otevřel se tak totiž elegantní anonymní způsob referenda o osobě předsedy a díky jeho povaze mnozí ve vedení ČSSD tuší, že Paroubek procesem přímé volby neprojde. Cesta k moci se otevírá druhým. Další krok, přímé volby předsedů krajských organizací, eventuálně okresních organizací, se nekonal. Ryby regionálních zájmových sdružení si přece rybník nevypustí. Přímá demokracie není očistný proces, ale nástroj vnitrostranického převratu. Místní mocenské propletence se už naučily zacházet s mocí, aniž by k tomu potřebovaly mandát od řadových členů. Aby v zárodku potlačili možné nespokojence s tímto oligarchickým směřováním, sjezd schválil snížení závazného počtu členských schůzí za rok v místních organizacích z šesti na čtyři.

Jiným projevem strachu před možnou změnou poměrů je praxe plynoucí z nemoderních stanov. Brání potřebné obměně kádrů a zakládání nových místních organizací. O ustavení nové organizace rozhoduje okresní orgán, který tvoří především předsedové už stávajících organizací, dostatečně zainteresování na tom, aby neměli konkurenty. Mocenská matematika většiny. ČSSD se vůbec nepoučila u svého největšího politického soupeře – ODS, která nově vzniklým místním sdružením uděluje licence, čímž otevírá prostor vnitrostranické konkurenci. Jestliže tento praktický nástroj bude sociální demokracie nadále považovat za nepotřebný, její možnosti zůstanou omezené na současnou stárnoucí členskou základnu.

Personální vyprahlost ČSSD dostoupila vrcholu v prezidentských volbách. Po známém propadáku se stranickým referendem, kdy vygenerovali za kandidáta nejdříve Jaroslava Bureše a posléze skandálním způsobem „odstřelili“ bývalého předsedu Miloše Zemana, nenašli v posledních volbách sociální demokraté kandidáta žádného. A rovnou převzali za svého kandidáta Zelených. Jehož zaměření bylo ve většině zásadních ideových preferencí v přímém protikladu k sociálně demokratickému programu. Od politicky citlivého placení školného, přes liberální adoraci volného trhu až po atlantické spojenectví s USA a jeho radarovou třešinkou na dortu. Paradoxně, jednohlasný vítěz ODS Václav Klaus je v řadě případů doslova nejvýznamnějším spojencem opoziční ČSSD a celé levice proti vlastní straně, které je stále čestným předsedou (Kosovo, Gruzie, Lisabonská smlouva – s jejími prvky nadnárodně vnucované likvidace sociálních práv pracujících).

Největší opoziční strana se utápí v neschopnosti chránit pověst strany pro oněch „deset miliónů pracujících za mzdu.“ Nejednotné vedení si neví rady ani s důchodcem z Vysočiny, ani se nedokáže vypořádat s Miroslavem Šloufem. Na světlo boží vykukují noví přeběhlíci. A to zůstává stranou svět „šibalů“, kteří v regionech prohrávají v otevřených střetnutích jedny volby za druhými, což je jev v Evropě nebývalý. Např. ve Francii jsou až na jednu, všechny regionální vlády v rukou levice. U nás? Levice nemá v rukou jediný kraj. Levicová politika se totiž nedělá a dělat nedá ruku v ruce s místními pravicovými podnikateli. A spolu s tím kráčí neschopnost čelit svými osobnostmi pravicové inflaci ve volbách do Senátu i do křesel hejtmanů. Místní předsedové jsou daleko spíše zákulisními hráči komunálního businessu, než lídry levicové strany. Je to dáno také tím, že prohrané volby nemají řádnou odezvu a vyvození osobní odpovědnosti těmi, kteří mnohdy sami sebe navrhují na kandidátky. Krach ve volbách by měl reflektovat podobný jev z hospodářské soutěže. Po prohře nastupuje konkursní řízení, v jehož důsledku se firma opět může postavit na nohy. Tento základní princip úspěšnosti v politice nehledejme. Její „akcionáři“ se jen tak nevzdají svých akcií. A co je nejméně trápí, to je renomé vlastní strany, vlastní obsah politiky. Pokud ČSSD nenajde lék na tuto svoji chorobu, bůh jí pomáhej.

Mimořádnou a všehoschopnou organizaci ČSSD lze nalézt v krajském městě Zlíně. I když je po každých volbách její radniční sestava stále méně významná, pro občana už dávno splynula s tradičním vítězem – ODS. Po posledních komunálních volbách mohla ODS sestavit radniční koalici zcela bez sociálně demokratického partnera, ale k úžasu voličů pravice se nakonec spojila s touto hrstkou parťáků. Má alespoň jistotu, že skutečná levicová opozice ve městě nevyroste.

Uvedená praxe je běžná i jinde. Ve Zlíně však mají navíc Miloše Melčáka. A také místní organizaci, která přeběhlíka nedokázala vyloučit ze strany. Tuto „špinavou“ práci musel vykonat až ÚVV ČSSD. Jenže zlínští překvapují své voliče i členy stále znovu a znovu. Naposledy si usmyslili, a za předsedu městské organizace si vybrali asistenta poslance Melčáka. Jako důchodce má slušný plat a tak ať si užije, přítel. Jenže jaksi opomenuli, že přijde čas voleb a občané se budou ptát: Cože, pravá ruka zrádce sociálně demokratické politiky je v čele ČSSD v krajském městě? To se v tamní organizaci nenašel nikdo, kdo by byl méně provokativní postavou, než je člověk přímo napojený na Miloše Melčáka? Navíc, když i v čele okresního výkonného výboru je další asistent pana poslance? Náhodný občan, hledající podporu u opozice, musí při návštěvě šéfů zlínských sociálních demokratů respektovat, že třetím u stolu je Melčákův bodyguard . A nebo jít o dům dál.

Lidé v této zemi si nicméně zaslouží možnost volby. I slušnou, zradou nepošpiněnou levicovou stranu. Z předloženého menu mají právo si vybrat stravu, která bude nejvíc odpovídat jejich žaludku. A politické strany musí nabízet jídla, která budou stravitelná a připravená v kuchyni odpovídající poměrům 21. století. Aby se opoziční stranou nešířila zlínská choroba lapidárně vyjádřená ve filmu Signum laudis. Vlado Müller alias kaprál Hoferik po vyslechnutí rozsudku vmetl soudcům do tváře: „A čemu, vy k...y, vlastně věříte?“

                 
Obsah vydání       2. 9. 2008
2. 9. 2008 McCainova viceprezidentka pod tlakem médií
2. 9. 2008 Nová technika americké policie: preemptivní domácí razie
2. 9. 2008 Bolívia: referendum musí schváliť parlament
2. 9. 2008 Japonsko: demise premiéra odhalila krizi liberální vlády
2. 9. 2008 EU na summitu suspendovala rozhovory s Ruskem
2. 9. 2008 Podle HRW použila Gruzie kazetové bomby typu M85 u tunelu Roki
2. 9. 2008 Protikremelský novinář v Ingušsku zastřelen
2. 9. 2008 Orwellova hypotéka Tomáš  Stýblo
2. 9. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Část 2. Daniel  Veselý
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
2. 9. 2008 Černobílé vidění titulků, aneb k čemu je Moskvě "strategická" dohoda Štěpán  Kotrba
2. 9. 2008 Rusko se musí zabezpečit
2. 9. 2008 Michael  Marčák
2. 9. 2008 Nevkusný vtip: mocným nešlo a nejde o "osvobození trpících" Tomáš  Koloc
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
2. 9. 2008 Rusové jednají na základě vůle obyvatel?
2. 9. 2008 Šedá, praktická, omyvatelná... splachovací Ladislav  Žák
2. 9. 2008 Sarkozy, Muž z Acapulca Ivo  Šebestík
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
2. 9. 2008 Bitka o suché z nosu Ladislav  Žák
1. 9. 2008 Nejmocnější sedlák zapráská bičem Přemysl  Janýr
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
1. 9. 2008 The Times: Ke studené válce musí být dva
2. 9. 2008 Film Občan Havel není urážkou české společnosti
2. 9. 2008 Ti, kdo píší o Mnichovu, by neměli šířit rasistické stereotypy Boris  Cvek
2. 9. 2008 ČSSD se nedokázala poučit z programové zrady, ani z arogance Miloslav  Štěrba
2. 9. 2008 Proč agituje Štěpán Kotrba pro ČSSD?
2. 9. 2008 Zpočátku nabubřelá rétorika a směšný konec Štěpán  Kotrba
2. 9. 2008 Let KAL číslo 1490: "Byla to mystifikace"
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Bitka o šesťdesiaty ôsmy Peter  Weiss
1. 9. 2008 K útěku nacistickým zločincům pomáhal Vatikán a Červený kříž Richard  Seemann
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008

Socialistická politika a ekonomika RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 ČSSD se nedokázala poučit z programové zrady, ani z arogance Miloslav  Štěrba
27. 8. 2008 Informace o přípravě a rizicích tzv. koncepční novely zákoníku práce   
13. 5. 2008 Alternativy ano, likvidaci jeslí a mateřských škol ne Anna  Čurdová
30. 4. 2008 Miloš Pick: Zápas o pětidenní pracovní týden v éře reforem Miloš  Pick
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 Test teorie praxí: vezmi ideologii za slovo! Michael  Hauser
29. 11. 2007 Když kritizuju, mám něco i vymyslet aneb jak sladit pracovní a rodinný život jinak, než Topolánkova milenka? Anna  Čurdová
18. 10. 2007 Náhradní výživné znovu na scéně aneb ODS chce zakázat rozvody Anna  Čurdová
13. 9. 2007 Příliš liberální vláda, kurvy, hornice a dětští otroci Štěpán  Kotrba
11. 9. 2007 Modernizace ČSSD Josef  Vít
31. 3. 2007 Chce být Miloš Zeman Lafontainem českých důchodců? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2007 Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 Štěpán  Kotrba
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško